Így kezeld az 5 év alatti gyerek hisztijeit. 5 hasznos tipp a kisded-suttogótól

Szőke Angéla
Írta: ,

Dr. Tovah Klein gyermekpszichológus már számtalan könyvet írt a gyereknevelésről és az olvasók körében „kisded-suttogóként” ismert. A szakember valóban folyékonyan beszél a gyerekek nyelvén és összeszedtük leghasznosabb tanácsait az 5 év alatti poronytok hisztijeit illetően.

Képzeld magad a gyereked helyébe

Felnőttként elveszítjük a beleérző képességünket, ami gyerekként még természetesen jött. Az empátia viszont nagyon fontos  a gyereknevelésben, hiszen sokkal jobban tudjuk kezelni a gyerkőc hisztijét, ha megértjük indokait.

Próbáld meg beleképzelni magad a helyzetébe, ha valamiért sír, bármennyire dedósnak vagy abszurdnak is gondolod a felháborodását vagy elkeseredettségét.

Minél gyakrabban gyakorlod ezt, annál könnyebb lesz megváltoztatnod a látásmódod és ha jobban megérted őt, sikeresebben oldhatod meg a helyzetet. 

Ha hisztizik, valamit el szeretne érni 

Dr. Klein egy tipikus példával magyarázza ezt a pontot. Egy hároméves kislány mindig rákiabált a liftben a barátságos szomszédnénire, hogy „Nem szeretlek!”. Szülei értetlenül álltak az eset előtt és mindig megdorgálták viselkedéséért, de kiderült, hogy a kislány azért volt frusztrált, mert kicsinek érezte magát a zsúfolt liftben és félelmét, bizonytalanságát vetítette ki a szomszéd nénire.

Minden értelmetlennek tűnő rosszaság és hiszti mögött áll egy valós frusztráció és mielőtt leteremtjük a gyereket, minden esetben érdemes előbb megpróbálni kideríteni, mi okozza a rossz viselkedést.

Egy kisgyerek mindig a jelenben él, ahol szeretve és biztonságban szeretné érezni magát és általában a legtöbb rosszaság abból fakad, ha ezt nem érzi. 

Krakenimages.com/depositphotos.com

Nem a gyerek, hanem az agya a „felelős”

Még felnőttként is nehéz uralkodni az érzelmeinken, hiszen először érzünk és a józan eszünk csak később veszik át az irányítást. Egy gyereknél ez a „szűrő” még nem olyan fejlett, hiszen még keveset tapasztalt, keveset élt, így könnyebben engedik szabadjára érzelmeiket, aminek az eredménye sokszor egy tomboló hiszti.

Agyuk ilyenkor a zsigeri érzelmeiket még nem kontrollálja elég erősen azzal, hogy összeköti a higgadt, tárgyilagos gondolkodásért és érvelésért felelős résszel.

Ugyan ez a képességük gyorsan fejlődik, de több évnyi élmény és tapasztalat szükséges ahhoz, hogy megtanulja a megfejelő önkontrollt, ezért kell vele türelmesnek lennünk. Ha belegondolunk, felnőttként is hányszor előfordul velünk, hogy elragadnak minket az indulatok -ó pedig tudjuk, hogy ez helytelen - már egyből jobban megértjük a gyerekünket.   

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv