9 készségfejlesztő játék gyerekeknek, amihez semmit nem kell megvenned

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
9 készségfejlesztő játék gyerekeknek, amihez semmit nem kell megvenned

Kép forrása: ksun70/depositphotos.com

A gyerekjátékok ára sokszor hajmeresztően magas lehet, pedig mindenki tudja, hogy a gyereket úgyis a csomagolás érdekli majd a legjobban. Arról nem is beszélve, hogy például a Montessori-elv szerint a legjobban fejlesztő eszközökhöz sokszor már úgyis megvan otthon minden. Összeszedtünk néhány ötletet, amikkel a gyerkőc játszva tanulhat, bármilyen életkorban is van, és még csak vagyonokat sem kell kiadnod a mókáért!

A legkisebbeknek

Fekete-fehér képek

A legapróbbak látása még sokat fog fejlődni, ezért számukra a kontrasztok, az éles ellentétek azok, amelyek a leginkább figyelemfelkeltőek. Persze, hogy vonzóak a színes gyerekjátékok, de egy fekete-fehér kép vagy rajz egy pár hónapos (vagy akár hetes) csecsemőnek sokkal izgalmasabb.

Ilyet te is könnyen készíthetsz, vagy kereshetsz, csak tedd le úgy, hogy a kicsi nézegetni tudja. Az éles kontrasztok fejlesztik a látást, segítenek, hogy a gyerkőc először elkezdje összpontosítani a figyelmét. Nyomtathatsz is olyan képeket, amin a fekete-fehér minták ritmikusan ismétlődnek, ez még izgalmasabb látvány lesz.

Tapogató

Keress otthon kimaradt anyagokat: selymet, bársonyt, szövetet, de bármi mást is, aminek érdekes lehet a felülete. A szivacs, a gumi vagy a keményebb papír is tökéletes! Ezekből az anyagokból vágj kis négyzeteket, majd hagyd, hogy a gyerek megtapasztalja, milyen ezeknek az érintése, súlya, hogyan lehet őket hajtani, zörgetni.

Kipróbálhatjátok azt is, hogy minden anyagból két kockát vágsz, és szín vagy anyag alapján kell összepárosítania őket. A taktilis inger fejlesztése egy kicsi gyerek esetében nagyon fontos, szinte kaput nyit a világra, hiszen a bőrünk a legnagyobb érzékszervünk.

Képek: 1, 2, 3

Erre csörög…

Sótartókba vagy gyufásdobozokba tölts különféle apró tárgyakat: sót, rizst, gyöngyöket, kavicsokat. Hagyd, hogy a gyerek játsszon vele, kipróbálja, melyiknek milyen a súlya, milyen a hangja. Ha van kedve, sorba is rendezheti őket aszerint, hogy melyik milyen hangos. Mint bármelyik játékkal, ezzel sem szabad magára hagyni a gyereket, de itt plusz elővigyázatosságként le is ragaszthatod a dobozokat, hogy biztosan ne férjen hozzá az apró, könnyen lenyelhető részekhez.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!