Kérdések és válaszok a gyerekkori fogmosásról

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Kérdések és válaszok a gyerekkori fogmosásról

Mikor kell elkezdenie a gyereknek a fogmosást? Milyen fogkefét és fogkrémet adjunk neki? Hány éves korában érti meg a fogmosás szükségességének és technikájának lényegét? Ha úgyis kihullnak a tejfogak, akkor miért kell mégis már korán elsajátítani a fogmosást? Ezekre a kérdésekre cikkünk megadja a választ.

Mennyi idős korban kell elkezdeni a fogmosást?

Már az első tejfog megjelenésekor el kell kezdeni a rendszeres fogmosást.

A korai fogápoláshoz a drogériákban és a gyógyszertárakban lehet kapni speciális fogkefét, ami puha, rücskös gumiból van, vastag nyelét pedig a gyerek meg tudja markolni.

A göcsörtös felület tisztítja az első fogakat és masszírozza az ínyt, így segíti a többi fog kibújását, és fogzáskor csillapítja a fájdalmat az ínyben.

Egy éves kor körül ültessük a gyereket a mosógépre vagy a pelenkázóasztalra, hogy belelássunk a szájába, és úgy tisztítsuk meg a fogait.

Két éves kortól a gyereknek, lehetőleg önállóan, de a szülő felügyeletével, minden reggel és este, lefekvés előtt fogat kell mosnia.

A fogkefét higiéniai okokból 2-3 havonta cseréljük, de legkésőbb akkor, amikor a kefe szálai elhajlanak. 

Milyen fogkrémet válasszunk a gyereknek?

A fluor táplálja a fogzománcot, ezért gátolja a fogszuvasodás kialakulását.

A fluor tartalmú fogkrém adagolásakor azonban legyünk óvatosak, mert ez az anyag a testbe kerülve árthat a fejlődő agytörzsnek, így tanulási és viselkedési problémákat okozhat.

A kicsi gyerek nehezen tanulja meg, hogy a fogkefével sikálnia kell a fogait, inkább csak rágcsálja, és közben a fogkrém nagy részét lenyeli.

Lehet fluormentes fogkrémet is kapni, a szülő maga dönti el, hogy ilyet vásárol-e. Borsónyi mennyiségű fogkrém mindkét fajtából elegendő egy fogmosáshoz. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba