Kávét adtak a kisbabáknak? Csecsemőgondozás 40 évvel ezelőtt

Göcző Nóra
Írta: ,

A mai harmincas és negyvenes kisgyermekes szülők azok, akiket édesanyjuk igen nagy valószínűséggel a Spock-irányelvek szerint nevelgetett a hetvenes-nyolcvanas években. A bizonytalanság minden fiatal szülőpárt megkörnyékez az első hetekben, hónapokban.

Hol voltak még akkor online topikok, fórumok, közösségi oldalak, ahonnan mindenféle jótanácsot, személyes tapasztalatot gyűjthetett volna be egy édesanya hajnali háromkor, ölében az órák óta visító újszülöttjével. Ha szerencséje volt, akkor egy közeli rokont, sokat látott szomszédasszonyt segítségül hívhatott, de bizonyára sokszor nyúltak ezek az anyukák a könyvespolc irányába is, kétségbeesve, kutatva a félhomályban a citromsárga kötésű varázskönyvért, melynek szerzője Benjamin Spock, címe pedig Csecsemőgondozás és gyermeknevelés.

A baba etetése Kép forrása: hative.com

A gyakorló anyukák ma valószínűleg másik gyermekorvost keresnének, ha a kerületileg illetékes szakember még ma is kizárólag a Spock-féle módszereket hirdetné, ahogy tették azt évtizedeken át a múlt század közepétől. Az amerikai szakember könyveit 39 nyelvre fordították le, több mint 50 millió példányt adtak el belőle.

Tanácsainak hatása pedig még ma is érezhető a gyermeknevelésben. A mai szemlélet alapján a szakértők világszerte azt mondják, hogy a kisbabák életük első hat hónapjában kizárólag anyatejet kapjanak (annak hiányában tápszert).

Ezzel szemben a spockiánus nézet azt vallja: egy hónapos kortól a baba már eszegethet pépesített gyümölcsöt, a főtt vagy sült burgonyát 6 hetes kortól bármikor kezdhetjük kóstoltatni vele. Két hónapos kortól már jöhet a főzelék, s a székrekedésre hajlamos kicsiknek reggel és este adjon az édesanya malátakávét, már 6 hónapos kora előtt is.

Azok az édesanyák, akiknek „nincs elegendő tejük”, egy deci tehéntejet hígítsanak fel ugyanennyi vízzel, keverjék össze egy mokkáskanálnyi kristálycukorral és ezzel enyhítsék a baba éhségét.

Pelenkamosás: már csak az érdekesség kedvéért Kép forrása: dirtydiaperlaundry.com

Spock könyve 52 éven keresztül a második legnépszerűbb kiadvány volt az USA-ban, csak a Bibliából kelt el több. A gyermekorvos olyan gyakorlati tanácsokat is adott, mint a szappanos vízzel töltött vödör rendszeresítése, melybe a használt, éppen lecserélt és bűzölgő ruhapelenkákat azonnal be lehetett áztatni.

Mint javasolja, áztatás után, rendszerint este ki kell mosni a pelenkákat, s a baba bőrétől függően akár háromszor is érdemes kiöblíteni.

Fontos azonban, hogy időnként ki is kell főzni a pamutokat és a napon szárítani, hogy a baktériumok elpusztuljanak, mert ezek a rettegett piros kiütés fő okozói. Bizony, ez így ment akkoriban minden kisgyermekes családban.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019