Jön a kistesó! – Mit tegyünk, hogy kivédjük a testvérféltékenységet?

Kató Iringó
Írta: ,

Amikor kistestvér érkezik egy családba, az bizony egyszer s mindenkorra megváltoztatja a család életét. Ez a helyzet gyakran testvérféltékenységet szül, ami teljesen természetes jelenség! Gondoljunk csak bele, inkább az lenne a furcsa, ha a nagyobbik gyereket hidegen hagyná a változás, nem?

A kistestvér születése után előfordulhat, hogy a nagyobbik gyermek, érzékelve a konkurenciát, nemtetszését úgy fejezi ki, hogy agresszív, haragos lesz, sőt, az is megeshet, hogy egy korábbi fejlődési fokra lép vissza (pl. újra elkezd bepisilni). Ezek az ő reakciói az új helyzetre, de ha figyelünk rá, és megfelelően kezeljük a kialakult szituációt, akkor megszűnnek. Az biztos, hogy ehhez rengeteg szeretetre és türelemre lesz szükség. Annak érdekében, hogy minél kevesebb zökkenővel vészeljük át a kistesó megérkezését, érdemes tudatosan tervezve előkészíteni a terepet. Ehhez hoztunk pár tippet!

10+1 tanács a testvérféltékenység elkerülésére:

1. Meséljünk a gyereknek minél többet arról az időszakról, amikor ő volt a pocakban, amikor ő volt kisbaba. Beszéljünk neki arról, hogy mennyire vártuk az érkezését, milyen érzés volt, amikor először „rugdosott”, stb.

2. Beszéljünk arról is, hogy milyen lesz a kisbaba, amikor megérkezik: hogyan fog ki nézni, mit fog csinálni, mire kell vigyázni vele kapcsolatban, mire lesz képes, stb. Ha ezeket nem vesszük át, akkor előfordulhat, hogy a nagyobbik értetlenül fog állni azelőtt, hogy a babával miért nem lehet együtt játszani, vagy épp miért nem tud beszélni.

3. A várandósság alatt mutassuk meg neki, ahogy a kicsi mozgolódik a hasban, hogy ő is érezze. Az is hasznos lehet, ha sűrűn simogathatja a pocakot és akár énekelhet is a babának, így kezdetét veheti a kapcsolatteremtés közöttük.

4. Ha szereti a rajzokat, akkor rajzoljuk le neki a „régi” és az „új” családot, és játékosan magyarázzuk el az újdonsült helyzetet.

5. A nagyobbik testvért bevonhatjuk a kistesó körüli előkészületekbe is. Például segíthet ruhákat válogatni a kicsinek, illetve kikérhetjük a véleményét azzal kapcsolatban is, hogyan rendezzük be a babaszobát.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019