Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

Zabolai Margit
Írta: ,

Kényelmes, szabad benne a mozgás, segít megelőzni a sérüléseket és támogatja a gyerek fejlődését: egy jó sportcipőnek mindezt tudnia kell, akár a mindennapokra, akár edzésekre veszed. Egy még fejlődésben lévő gyerek esetében különösen fontos, hogy a számára leginkább megfelelő cipőt hordja, ezért adunk néhány tippet, hogy ne csak a színe alapján válasszatok. (x)

Az első a minőség

Nagy lehet a kísértés, hogy egy névtelen cipőt vegyél a kínai piacon, egy márkás tornacsuka árának töredékéért, de ha ez a cipő az első hónapban tönkremegy, akkor nem sokat spóroltál vele. Minőség tekintetében mindig érdemes átnézni a kiválasztott cipőt: erős-e a varrás, kellően rugalmas, nem törik-e a talp, nem foszlik-e a belseje valahol. Szintén fontos, hogy a cipő jól szellőző, lehetőleg természetes anyagból készüljön, hiszen a gyerek órákat, vagy akár az egész napot is ebben töltheti.

A sportfelszerelést árusító boltokban garanciát vállalnak a minőségre, hiszen ide akár vissza is viheted az idő előtt tönkremenő cipőt, így nem éri meg számukra rossz minőséget forgalmazni.

Bien tipp: Az Intersport megbízható sportáruház, ahol biztosan találni fogsz jó minőségű cipőt, jó áron!

Megfelelő méret

Attól függően, hogy mire fogja használni a cipőt, eltérő lehet a méretezés is. Ha a sportcipőt mindennapos viseletre vásároljátok, akkor jó lehet a megszokott, más cipőknél is használt méret, ha viszont például futni fog benne, akkor jó, ha van mozgástere a lábának, ilyenkor a fél vagy egy mérettel nagyobb cipő is elkelhet, máskülönben könnyen vízhólyagok nőnek a lábujjakra.

A helyes méretet akkor találtad meg, ha a cipőben felállva (!) a lábujjak nem érnek el teljesen a cipő lábujjáig, viszont néhány métert futva (ezt a boltban is könnyen kipróbálhatjátok) a gyerek nem érzi úgy, hogy ki akar csúszni a lába a cipőből.

Kép: alensima/depositphotos.com

Vedd figyelembe a lábtartást!

Az egészséges, normál lábtartást neutrálisnak nevezzük, ha futás, járás közben a boka 10-15 foknál jobban befelé dől, akkor pronáló, ha pedig kifelé, akkor szupináló lábtípusról beszélünk. Bár egy növekedésben lévő gyereknél ez még alakulhat, és a megfelelő besoroláshoz is érdemes lehet egy szakember segítségét kérni, a megfelelő lábtípusra választott cipő segíthet elkerülni a sérülések veszélyét.

Fontos, hogy ha a gyereknél pronálást vagy szupinálást állapítottak meg, akkor mindenképpen beszélj a tesitanárral vagy egy gyógytornásszal, hiszen a végleges megoldást mindenképpen a lábfej és a láb mozgását támogató izmok tornáztatása fogja jelenteni, de addig is egy jól megválasztott cipő megadhatja a biztonságos mozgáshoz szükséges támogatást.

Nem mindegy, milyen sporthoz

Vannak univerzális edzőcipők, de például a futócipőket nem lehet labdajátékokhoz használni, a foci csukák pedig nem alkalmasak arra, hogy fussanak bennük. Mivel a különböző sportágakhoz különböző kialakításra, tapadásra, illetve a boka különböző mértékű megtartására van szükség, így fontos, hogy a sportágnak megfelelő lábbelit válassz.

Egy megbízható sportáruházban segítenek kiválasztani a megfelelő darabot, és meg is találsz mindent egy helyen, akkor is, ha akár több különböző csukára van szükségetek.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv