Itt a lista, amiről beszélned kell a kamasz gyerekeddel: mindegyik megvolt már?

Írta: ,
A „nagy beszélgetés” talán már megvolt, de amikor a gyerek elkezd kamaszodni, neked kell felkészítened a felnőtt életre, és ez persze bonyolultabb annál, mint hogy méhekről meg gólyákról ködösíts valamit. Ha kamasz lányod van, győződj meg róla, hogy az alábbi témákat már rendbe tettétek.
Testi változások

1/7 Testi változások

Amikor beindulnak a hormonok, a kamaszok teste elkezd megváltozni. Ezt mostanra biztosan a lányod is észrevette, és talán már beszéltetek is arról, hogy mindez természetes, de ne felejtsd el azt is elmondani neki, hogy bár ezek a változások mindenkivel megtörténnek, mindenkinél más ütemben zajlanak le, így egyáltalán nincs oka aggódni, ha nála gyorsabban vagy éppen lassabban mennek végbe, mint az osztálytársainál.

Menstruáció

2/7 Menstruáció

Elkerülhetetlen téma, és ha már beszéltetek is róla, nem árt tudatnod a csemetéddel, hogy ha bármi kérdése van, nyugodtan felteheti. Jó arra is felkészülni, mit tegyen, ha először megtörténik a dolog, és esetleg te nem vagy a közelben.


Sok lány, még ha elméletben tudja is, mire számítson, amikor megtörténik az első vérzés, zavarba jön, hiszen ezt elbeszélés alapján elég nehéz elképzelni… Nem kell minden nap ezzel stresszelned a gyereket, de jó, ha kidolgoztok egy forgatókönyvet, vagy megbeszélitek, hol kihez fordulhat.

Identitás

3/7 Identitás

Ahogyan gyerekből felnőtté válnak, a kamaszok elkezdik keresni a saját identitásukat, és nem csak szexuális téren, hanem az élet minden területén.
Az, hogy a kísérletezés milyen fontos az elköteleződés előtt, nem egyetlen beszélgetés tárgya, de ha beszéltek a lehetőségekről, és arról, milyen hosszú út vezet odáig, míg megismerjük önmagunkat, talán megakadályozhatod, hogy a tizennégy évesen magára tetováltassa az aktuálisan kedvenc bandája nevét…

Szex

4/7 Szex

A biológiai folyamat talán nem ismeretlen már, a téma mégis megkerülhetetlen. Ne ringasd magadat tévképzetedben, a médiának és a kortársaknak köszönhetően a gyerek akkor is hallani fog a szex „gyakorlati” oldaláról, ha te legszívesebben még megvédenéd ettől.


A te feladatod az, hogy megértesd vele, nem egyszerűen biológiai szükségletről van szó, a szex – még ha képmutatás is lenne azt állítani, hogy szerelmen, de – minden esetben két felnőtt komplex érzelmein alapul, amire egy gyerek vagy egy kiskamasz még nincsen felkészülve, ezért kell várnia, ha a teste talán készen is áll.

Védekezés

5/7 Védekezés

Ha nyitottan és őszintén beszéltek, a gyerek remélhetőleg nem követ el hibát, de ha mégis megteszi, akkor legalább ne életre szóló legyen.
A tiltás és az elzárkózás helyett ezért inkább próbálj a józan eszére hatni, és hangsúlyozd neki, ha úgy is dönt, hogy itt az ideje az első szexnek, legalább a védelemre gondoljon, így legrosszabb esetben is „csak” egy rossz tapasztalatot szerez, nem pedig egy nemi betegséget.

Spirituális fejlődés

6/7 Spirituális fejlődés

Szintén nem lehet egyetlen beszélgetéssel letudni, de nem árt, ha időnként időt szánsz arra, hogy elbeszélgess a gyerekkel arról, mit gondol a világról, hogyan formálja a saját véleményét. Ez nem csak azért fontos, mert így megőrizhetitek a köztetek lévő szoros köteléket, hanem mert tanúja lehetsz annak a csodás folyamatnak is, ahogyan az eddig óvott csemetédből önálló véleménnyel bíró, gondolkodó egyéniség válik.


Kérd ki a véleményét, és oszd meg vele te is a tiédet! Vitázni szabad, de ne erőltesd rá a saját nézőpontodat!

Szociális háló

7/7 Szociális háló

A barátok, ismerősök egyre fontosabbak lesznek, hiszen a saját identitás megalkotásához is elengedhetetlenek – nem beszélve arról, hogy a fiúk és lányok el is kezdenek érdeklődni egymás iránt. Igyekezz megismerni a gyerek barátait, beszélgess vele róluk, mert ők lesznek azok, akik az elkövetkező időkben talán a legnagyobb hatással lesznek rá.
Közben nem árt, ha arra is figyelmezteted, hogy hosszú távon nem lesznek jó következményei, ha a társaság nyomására átlép bizonyos határokat. A szociális háló kialakítása fontos, de megtanulni felelős és saját döntéseket hozni, és azokért vállalni a felelősséget, legalább annyira az.