Iskolás csemetéd van? Így könnyítheted meg a reggeli készülődést

Írta: ,

Szinte minden háztartásban akadnak olyan reggelek, amik katasztrófába fordulnak, és ez különösen igaz abban az esetben, ha egy (vagy több) iskolás lurkó is van a családban. Sajnos minden helyzetre lehetetlenség felkészülni, de azért van egy-két praktika, ami garantáltan megkönnyíti a reggeli készülődést!

Készítsétek ki a ruhákat Kép forrása: bhg.com

1/5 Készítsétek ki a ruhákat

A reggeli készülődés talán legnagyobb időrablója az aznapi ruhák kiválasztása – és ne gondold, hogy ez csak a lánygyermekeknél okoz gondot, hiszen a fiúk legalább annyit képesek tollászkodni, mint a csajok. Hogy a félórás öltözködést elkerüljétek, érdemes előző este kikészíteni a ruhákat – de ha még előrelátóbbak akartok lenni, gondoljátok ki már a hétvégén, hogy melyik nap mit vegyen fel a lurkó. Adj meg támpontokat, például beszéljétek meg, hogy milyen idő lesz és mit érdemes felvenni aznap, de hagyd, hogy ő válassza ki, melyik ruhát szeretné. Akár minden napnak csinálhattok egy vállfát, vagy egy kis dobozra is ráírhatjátok a napokat, amibe aztán a belepakoljátok a ruhákat. A cipőt is érdemes előző este kiválasztani és kikészíteni az ajtó mellé, hogy már csak bele kelljen bújni.

Tervezzétek meg az uzsit Kép forrása: diymamablog.com

2/5 Tervezzétek meg az uzsit

Nem csak a ruhákat lehet előre kiválogatni, de azt is érdemes átbeszélni, hogy ki mit szeretne vinni uzsira a következő nap, vagy akár egész héten. Ezzel nem csak a reggeli készülődést, de a hétvégi nagybevásárlást is nagyban meg tudjátok könnyíteni.

Írjatok menükártyát, dekoráljátok ki és tegyétek ki a konyhába – így mindig látni fogod, hogy a következő napra mit kell elkészítened.

Bár biztosan szívesebben huppannál le munka után megnézni a kedvenc sorozatod, érdemesebb az uzsonnákat már előző este elkészíteni. Hidd el, reggel nagyon hálás leszel magadnak érte, hogy ezzel már nem kell foglalkoznod!

3/5 Lecke ellenőrzés és iskolatáska

Előző este mindig nézzétek át a leckefüzetet, hogy minden feladatot megoldott-e a lurkó, és ha esetleg kimaradt valami, azt kalkuláljátok bele a reggeli teendőkbe.

Rakjátok össze az iskolatáskát is, hogy semmi ne maradjon ki, amire másnap szüksége lehet.

Hagyd, hogy kialakuljon benne egyfajta felelősségérzet a saját feladatai iránt, és törekedj arra, hogy az elején együtt, aztán idővel csak ő készítse össze a tanszereit.

Reggeli feladat lista Kép forrása: hollywoodreporter.com

4/5 Reggeli feladat lista

Üljetek le és gondoljátok végig, milyen feladatok vannak, amiket reggel mindenképpen teljesíteni kell, és készítsetek egy táblázatot, amin a gyerkőc nyomon követheti, hogy melyik pontot pipálhatja már ki. Ezzel a módszerrel kialakul nála egyfajta rutin, és idővel képes lesz önállóan is elkészülni.

Az elején lehet kisebb jutalmat is adni neki, ha ügyesen elkészült reggel – legyen szó egy Túrórudiról vagy egy félórás kiruccanásról a kedvenc játszóterére.

Lehet, hogy munka után nem ez az, amire a legjobban vágysz, de ne feledd, nem csak neked, de a csemetédnek is szüksége van olykor a kikapcsolódásra egy dolgos nap után – ráadásul az együtt töltött idő téged is fel fog dobni.

Gondolj a váratlan helyzetekre Kép forrása: blog.consumercrafts.com

5/5 Gondolj a váratlan helyzetekre

Ne csak gondolj, de gondoskodj is a váratlan helyzetekről, mert van úgy, hogy nem jut mindenre idő, elmarad a fésülködés, vagy már nem fér bele a fogmosás.

Az ilyen esetekre érdemes az autóban vagy a táskádban tartani egy mindenes szütyőt, amibe összekészíted a szükséges eszközöket: egy fésűt, póthajgumit, kéztörlőt, cukormentes rágót, kézkrémet, illetve müzliszeleteket arra az esetre, ha elmaradt a reggeli.