10 back-to-school tanács azoknak a szülőknek, akiknek komolyan sportol a gyermeke

Írta: ,

Nemrég még együtt dobáltátok a parkban a labdát, most meg tétmeccset játszik a hétvégén? A sportoló gyerekek szülei is nagy áldozatot hoznak, de cserébe a büszkeség egy része is az övék. Adunk néhány tippet az iskolakezdésre, hogy kicsit könnyebb legyen a dolgod (leendő) világklasszis örökmozgóddal! (x)

1. A technikai ruhák mosása hagyományos mosószerrel szinte lehetetlen feladat. Hiába a magasabb hőfok, csak az anyagot fogod hamarabb tönkretenni vele, de a speciális, áteresztő képesség miatt a kellemetlen szagtól nem szabadulsz meg vele. Érdemes ezekhez külön, speciális mosószert beszerezni!

2. A hajnali edzések mindkettőtökből sokat kivesznek. A házi készítésű proteinszeletek gyors és egészséges energiaforrást jelenthetnek, ha csak a kocsiban van idő enni – nem csak a gyereknek, neked is!

3. A friss zöldségekből és gyümölcsökből készült turmixok szintén elengedhetetlenek. Használd ki a szezon végét, vásárolj be belőlük, tisztítsd meg és kockázd fel őket, állítsd össze a kis porciókat és zárható zacskóban fagyaszd le őket, hogy később csak egyszerűen kivegyél egyet, és már készíthesd is a shake-et.

4. Az iskolakezdéskor néhány gyerek lelkesedése csökken, nyűgnek kezdik érezni a versenyszerű sportot. Nehéz megtalálni az arany középutat a biztatás és az erőltetés között. A legjobb, ha megbeszélitek, miért nem akar már komolyabban sportolni, és megpróbálod megbeszélni vele, hogy adjon még egy-két hónapot (érdemes konkrét időpontot kijelölni a dolognak!) a sportnak. Ha ekkor még mindig úgy érzi, nem folytatná a dolgot, tudni fogod, hogy nem csak múló gyengeségről van szó.

Kép forrása: MonkeyBusiness/depositphotos.com

5. Győzni jó, és biztosan te is büszke vagy a gyermekedre egy-egy kiemelkedő teljesítmény után, de ne feledd el emlékeztetni rá, hogy nem a győzelem a fontos, a kitartása, elhivatottsága, sportszerűsége miatt sokkal büszkébb vagy rá!

6. Egyeztess az edzővel! Ha a gyermeked komolyan, akár versenyszerűen sportol, el kell fogadnod, hogy ez az egész család életére hatással lesz.

Már az iskolaév elején beszéld meg az edzővel, hogy mi lesz az az időszak, amikor biztosan nem utazhattok el, mert nem maradhatnak ki az edzések, mire kell odafigyelni az étkezést illetően és van-e valamilyen extra követelmény.

Ha valamivel nem értesz egyet, ezt négyszemközt, és ne a gyerek előtt, pláne ne a gyereken keresztül beszéld meg vele!

7. Ne kiabálj be a meccsen utasításokat, legfeljebb biztatást, bátorító szavakat! Ne feledd, hogy nem te vagy az edző, sőt még csak nem is te vagy a sportoló. A gyermeked és nevelője pontosan tudják, hogy mit csinálnak, és miért, ezt tiszteletben kell tartanod, bármilyen nagy is a feszültség egy-egy mérkőzés alatt.

8. Mutass érdeklődést a sport iránt akkor is, ha egyébként nem érdekel a foci vagy eddig semmit sem tudtál a ritmusgimnasztikáról. Ezek a dolgok most fontos részét képezik gyermeked életének, ha valamit szeretne megosztani veled ezzel kapcsolatban, inkább örülj, hogy még mindig szeretne bevonni az életébe – egy kiskamasz esetében ez különösen nagy ajándék!

9. Ne várd meg, amíg az edzőruhák teljesen tönkremennek! Igaz, hogy egy-egy darab beszerzése sem mindig olcsó mulatság, de ha a gyerek több garnitúrát váltogatva használ, mindegyik élettartama hosszabb lesz, mert van idejük rendesen megszáradni, felvenni eredeti formájukat, ráadásul így soha nem fordulhat elő, hogy valami elszakad vagy kilyukad, és ti ott álltok az edzés előtt, felszerelés nélkül.

Bien tipp: Az Intersportban világmárkák közül válogathatsz akciós áron, így biztos, hogy minden adott lesz, amitől a gyerek kedvet kap a mozgáshoz, és a családi költségvetést sem borítja fel az egészséges életmód. Az Intersport.hu-n mindig elérheted az aktuális katalógust!

10. Már heti egy-egy alkalom esetében sem mindegy, miben sportol a gyerek, de ha rendszeresen, heti több alkalommal edz, különösen fontos, hogy megfelelő legyen a ruházata. Érdemes megbízható márkákat választani, és különös figyelmet fordítani a megfelelő cipő megtalálására, mert ebben az érzékeny korban, amikor nagyon gyorsan nő a gyerek, és ugyanilyen gyorsan változik a teste is, egy rossz mozdulat is komoly károkat okozhat hosszú távon.