Ilyen különleges hatása van a gyerekekre az, ha gyakran néznek/olvasnak tündérmeséket

Írta: ,

Minden kislány hercegnő vagy királylány szeretne lenni, hiszen a mesékben is azt látják, mennyire gyönyörűek és csodálatosak ezek a karakterek. Sokan csak úgy tekintenek a rajzfilmekre, mint egy tökéletes megoldásként arra, hogy a gyerekek lekössék magukat egy időre, de valójában ennél nagyobb hatással van rájuk. Abban pedig még Albert Eintsein is egyetértett, mennyire fontos, hogy a szülők tündérmeséket olvassanak a gyerekeknek, így ugyanis intelligensebbé válnak felnőtt korukra!

1/5 Növelik a kreativitásukat

A gyerekek képzelőereje mindent felülmúl, ráadásul nagyon egyedi és különleges képesség ez, ami felnőtt korunkra nagyrészt eltűnik belőlünk. Ez nem csak annyiban játszik szerepet, hogy milyen játékokat és meséket találnak ki maguknak, de kulcsfontosságú része a kreativitás fejlődésének is.

A későbbiekben ugyanis ettől függ, milyen oktatásra lesz szükségük, és nagyon meghatározza azt is, felnőttként milyen karrierre vágynak majd.

Általában azok, akik nagyon sok mesét néznek, és kimondottan nagyfokú kreativitással rendelkeznek már gyerekként is, idővel szívesen választanak művészi területen munkát.

2/5 Megtanítják, mi a rossz és mi a jó

A tündérmesék lényege, hogy szinte mindig ugyanarra a formulára épülnek: a jó és a rossz közötti harcra.

Általában van egy ártatlan, jótét lélek (például egy hercegnő), akinek szembe kell szállnia a gonosztevőkkel, hogy békét és boldogságot teremthessen.

Van, hogy csak a saját boldogsága a tét, de olyan is, hogy egy egész népet kell megmentenie.

Egy pszichológus szerint ezek a történetek nagyon sokat segítenek a gyerekeknek abban, hogy megértsék, mi a különbség jó és rossz között, anélkül, hogy direkt módon tanítanánk meg nekik.

Sokkal hatásosabb módszer ez, hiszen a meséken keresztül automatikusan érzik a különbséget, és azt tanulják meg, hogy jobb hősnek lenni, mint gonosztevőnek.

3/5 Felelősek a döntéseikért

A mesékben a gyerekek azt is látják, hogy a saját döntéseink komoly következményekkel járnak.

Megtanulják, hogy nagyon sok függ attól, a karakterek milyen életutat választanak, és ez a mesebeli szereplők jövőjét is meghatározza.

Hófehérke elfogadta a mérgezett almát egy ismeretlen nénitől. A farkas rábeszélte Piroskát arra, hogy letérjen a megszokott úrtól. Ezek a sztorik mind megtanítják nekik azt, hogy nem szabad megfontolatlan döntéseket hozni, mert mindennek következménye van.

Ugyanakkor ha mégis rossz dolgok történnek velük saját hibájukból, láthatják, hogy akkor is van lehetőségük változtatni a helyzeten.

4/5 Segít a szorongás leküzdésében

A gyermeki életet gondtalannak tartjuk, de sokszor ők is küzdenek szorongással, csak még nem tudják megfogalmazni az érzéseiket.

Egy gyerekpszichológus, Bruno Bettelheim szerint ennek leküzdésében is fontosak a tündérmesék, hiszen a gyerekek ezeken a történeteket keresztül képesek feldolgozni a negatív érzéseket.

Minden rajzfilm esetében a főszereplő karakter helyzetébe képzelik magukat, és azt látják, hogy ez a szereplő képes legyőzni a gonosztevőket; ami azt az üzenetet továbbítja feléjük, hogy ők is képesek felülkerekedni a rossz dolgokon.

5/5 Lelkileg is hatékony

Utolsóként, de nem utolsó sorban pedig nagyon szórakoztatóak ezek a pozitív hangvételű mesék!

Ahogy minket lekötnek és megnevettetnek a filmek, úgy a gyermekeket is felvidítják a rajzfilmek.

Mindenki nosztalgiával emlékszik vissza azokra a történetekre, amiket gyerekként látott és hallott, ezek pedig - még ha most nem is tűnik úgy - meghatározó szerepet töltöttek be abban, kik lettünk felnőttként.

A gyermekek lelkivilágára ezek a vidám történetek nagyon pozitívan hatnak, jókedvűvé és boldoggá válnak, köszönhetően az életigenlő, optimista üzeneteknek.