Így szerettesd meg a gyerekkel az olvasást

Póta Szilvia
Írta: ,
Így szerettesd meg a gyerekkel az olvasást

A könyvolvasás fontosabb, mint gondolnád! Egy nagyszerű mentális torna, amely gazdagítja az ismereteinket, bővíti a szókincsünket, javítja a memóriánkat és a koncentrációkészségünket – a számítógépek és okostelefonok világában azonban egyre kevesebb gyerek vesz a kezébe könyveket a szabadidejében. Íme néhány egyszerű módszer, amellyel szülőként megszerettetheted a kicsikkel az olvasást!

Az illusztráció hatalma Kép forrása: ohdeedoh.com

A fiatalabb gyerekek esetében érdemes illusztrációban gazdag, érdekes képekkel, színekkel és grafikákkal teli könyvekkel kezdeni az olvasást. Az illusztrációk beszélgetést generálnak, mely rendkívül fontos a gyerekek fejlődésében.

A legjobb, ha nyitott végű könyveket választasz, így ugyanis a gyerekek fantáziájára van bízva a történet befejezése és a tanulságok levonása. Ez a tanulás és a kreativitás szempontjából is sokkal eredményesebb, mint az olyan történetek, amelyek szájba rágós erkölcsi leckék tömegével próbálják „jó útra” terelni a kicsiket.

Tegyél fel kérdéseket!

Úgy segíthetsz a legegyszerűbben új szavakat tanulni csemetédnek, ha kérdéseket teszel fel neki olvasás, vagy az illusztrációk nézegetése közben.

Az illusztrációk alapján legegyszerűbben elsajátítható szavak között van például a kutya és a fa.

Ha észreveszel egy ilyen képet, tegyél fel ehhez hasonló kérdéseket: „Hol van a kutya?” vagy „Milyen színű a kutya?”

Az idősebb gyerekek esetében szintén kulcsfontosságú, hogy érdeklődjünk olvasmányaik iránt, hiszen a könyvekkel kapcsolatos beszélgetés ösztönzőleg hat rájuk. Az, hogy kikérjük a véleményüket egy-egy művel kapcsolatban, további olvasásra motiválhatja őket.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba