Így érdemes szeretni a gyereket – idézetek Jung könyvéből

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

C. G. Jungtól idézünk, Gondolatok az apáról, az anyáról és a gyermekről (Kossuth Kiadó, 1997) című könyvéből, családi kapcsolatokról, konfliktusokról, a gyermeki érzékenységről és az életfeladatokról.

Akit nem szeretnek

„Az apa-anya-gyermek-viszony jó minősége előfeltétele a társadalmon belüli egészséges, emberibb kapcsolatoknak.

A gyermekeknek ahhoz, hogy egyszer teljes értékű és érett felnőttekké váljanak, szükségük van teljes értékű anyákra és – akikben a leggyakrabban szenvednek hiányt – teljes értékű apákra.

A szülői szeretet hiánya azzal a következménnyel jár a gyermekeknél, hogy önmagukat sem tudják szeretni igazán, s bizalmatlanok lesznek az élettel szemben. ’

A nem szeretett gyermek sebe’ (Peter Schellenbaum) igen sok esetben az élet végéig fáj, sőt a következő nemzedékek is szenvednek miatta.

A gyermek érzékeny

„A gyermek oly nagy mértékben része a szülők pszichikai atmoszférájának, hogy a titkolt és megoldatlan nehézségek súlyosan befolyásolhatják egészségi állapotát.

A participation mystique, vagyis a primitív tudattalan azonosság révén a gyermek érzékeli a szülők konfliktusait, és annyira szenved tőlük, mintha azok saját konfliktusai volnának.

Úgyszólván sohasem a nyílt konfliktus vagy a látható nehézség jár mérgező hatással, az okot inkább a szülők olyan problémáiban kell keresni, amelyeket eltitkolnak vagy a tudattalanban hagynak. Az ilyen neurotikus zavarok okozója kivétel nélkül a tudattalan.

A lappangva készülő konfliktusok, amelyeket a gyermek bizonytalanul érez, az aggodalmakkal és szorongással teli nyomasztó légkör lassanként mérges gőzökkel hatolnak be a gyermek lelkébe.”

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019