Hogyan vásároljunk cipőt a gyereknek?

Írta: ,

Az óvodás és a kisiskolás korú gyerekek lába évente 2-3 mérettel lesz nagyobb, ezért gyakran kell új cipőt vásárolni nekik. Egy kicsi gyerekre szülőpróbáló feladat lábbelit venni. Nem elég, hogy mocorog, mert unja az egész tortúrát, még a méretet is nehéz eltalálni. 

Milyen méretű cipőt válasszunk?

1/5 Milyen méretű cipőt válasszunk?

Cipőpróba előtt érdemes otthon megmérni a talp hosszát és szélességét, és egy papírra felírni az adatokat. Miután a kiválasztott cipőt felhúztuk a kicsi lábakra, nyomjuk meg enyhén az elejét a nagylábujjnál.

Ha nyomás éri a nagylábujjat, a többi lábujj reflexszerűen megmozdul, és ebből már látjuk, hogy megfelelő-e a méret. Ha a nagylábujjtól számítva körülbelül egy centiméternél hosszabb a cipő, és a szélessége is egy centiméterrel nagyobb, akkor valószínűleg kényelmes lesz a gyerek számára. A szandál esetében a különbség fél centiméter legyen.

Szintén figyelembe kell venni, hogy a nap folyamán a lábak egy kicsit megdagadnak, és néhány milliméterrel minden irányban megnőnek, akár egy centiméterrel is nagyobbak lehetnek, mint reggel.

Nem szabad, hogy a cipő a gyereklábat szorítsa, ezért az otthoni mérést akkor végezzük el, miután a gyerek már legalább egy órája mezítláb vagy zokniban járkált a lakásban. Ilyenkor kapjuk meg a valódi méretet, mert a lábak kiterjedése maximális. 

Hányféle cipő kell egy gyereknek?

2/5 Hányféle cipő kell egy gyereknek?

A cipők száma függ attól, hogy mennyire mozgékony és milyen alkalmakra hordja azokat a gyerek, és persze attól is, hogy a családi költségvetésből hány párra telik.

Pénztárcától függetlenül a következő cipőfajtákat mindenképpen be kell szerezni, sajnos bizonyos típusokat évente többször is: otthoni papucs, átmeneti cipő, szandál, téli (hó)csizma, sportcipő, gumicsizma, strandpapucs.

Sok gyerek jár különórákra, ezért szükség lehet például balettcipőre, sícipőre vagy lovaglócsizmára. Az óvodában még benti váltócipőt is kérnek.

Őszi és a téli lábbelik

3/5 Őszi és a téli lábbelik

A gyerekek folyton izegnek-mozognak, ezért a lábuk hamar megizzad.

Őszre és télre vásároljunk könnyű, vízálló, lélegző cipőket. Ezek annak ellenére, hogy szinte teljesen vízhatlanok, komfortos viseletet biztosítanak. 

Milyen legyen a nyári lábbeli?

4/5 Milyen legyen a nyári lábbeli?

A nyáron időszerű nyitott cipőnek, szandálnak legyen támasztéka, hogy ne bukdácsoljon benne a gyerek.

A cipőfűzős és a tépőzáras egyaránt megfelelő, habár tény, hogy a tépőzárast könnyebben és gyorsabban lehet fel- és levenni.

Fontos, hogy nyáron a gyerekek sokat futkossanak mezítláb, hogy lábaik izomzata és csontozata természetes módon, a szabad mozgás által erősödjön, és hogy az inak és a szalagok rugalmassága is fokozódjon.

A füves, kavicsos talajon való járás még azért is segíti a lábak formálódását, mert azok az egyenetlenségek miatt nem lapulnak hozzá a felülethez.

(Az idegrendszer fejlődését is kedvező irányban befolyásolja a mezítlábas járás.) 

A jó minőségű cipő jellemzői

5/5 A jó minőségű cipő jellemzői

A gyerek cipője sokkal hamarabb elkopik, mint a felnőtté. Mire kinövi, már amúgy is újat kellene venni.

Ezért lényeges, hogy legyen kopásálló, a talpa pedig erős, ugyanakkor hajlékony is. A talp lehet szintetikus, de a felsőrész és a belső borítás anyaga legyen természetes.

Hatéves korig nagyon fontos, hogy a lábbelinek hátul legyen kérge, ami megtartja a sarkat.