Hogyan teszi tönkre a mozgásszegény életmód a gyerekeket?

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A mai gyerekek közül nagyon sokan szinte egész nap ülnek. A fárasztó iskolai délelőttök után otthon a leckeírás, majd tévénézés és számítógépezés következik. Kevés örömet okozó, aktív, feszültséglevezető mozgás van az életükben, és ennek egészségkárosító szerepe a felnőttkorukra is kihat. 

Régi idők gyerekkora

Amikor a mostani nagyszülők gyerekek voltak, a mozgás, a mászás, a futás, de még az elesés is része volt az életüknek.

Ők még megélhették az igazi gyerekkor örömeit. Iskola után a házi feladat írása helyett csoportosan játszani mentek.

Manapság a gyerekeknek ez nem adatik meg. Evolúciós biológusok által végzett kutatások szerint a mai gyerekek 70%-a 9 órát ül naponta

A passzív életmód árt az egészségnek

A sok szaladgálástól megjön az étvágy. Ezt a gyerekeknek a testnevelés órák után módjukban áll tapasztalni.

Aki éhesen ül az asztalhoz, jobban örül az ételnek, és az elfogyasztott táplálék másként épül be a testébe, mint annak, aki passzívan él.

A passzív életmódot folytató gyerekek és felnőttek szervezete kevesebb tápanyagot használ fel energiatermelésre, és a fölösleget elraktározza.

Izzadás és felgyorsult fizikai folyamatok hiányában a lerakódó zsíron kívül a méreganyagok sem tudnak távozni a szervezetükből, és a zsírsejtekhez kapcsolódva felhalmozódnak. 

A kevés mozgás miatt a csontok sem fejlődnek megfelelően. A csontok elégtelen szilárdsága miatt a törések gyakoribbak lehetnek, és általában a gyerekből gyenge izomzatú és állóképességű felnőtt lesz.