Hogyan könnyítheted meg a válást a gyerekek számára?

Írta: ,

Egy válás a szülőknek sem könnyű, de mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyerekeket a lehető legjobban megkíméljük ebben a nehéz időszakban? Olvasóink osztják meg a saját tapasztalataikat – ki a gyerek, ki a felnőtt szemszögéből!

 

Szonja (28), grafikus

1/5 Szonja (28), grafikus

„Életem legrosszabb élménye volt, amikor 15 éves koromban elváltak a szüleim, édesapámmal pedig azóta sem lett jó a viszonyom. Szerintem az lenne a fontos – bármilyen nehéz is –, hogy mindkét szülő korrektül viselkedjen a másikkal és a gyerekkel is, ne egymás kicsinálása legyen a fontos.

Arra kell törekedni, hogy a szétválás a lehető legkevesebb szenvedéssel történjen meg, és tudatosítani kell, hogy bár a szülők külön utakon folytatják, a kapcsolatuk mégis életünk végéig kitart a gyerekkel és így egymással is.”

Andi (43), építész

2/5 Andi (43), építész

„Egy gyermek számára szülei válása komoly érzelmi sokk. Szüleim válása szomorú emlékeket ébreszt bennem, ám szerencsére hamar túl tudtam tenni magam rajta.

Mint számtalan szívfájdalomra, erre is a szeretet a gyógyír. Mindig éreztem, hogy mindketten szeretnek, rengeteg törődést kaptam tőlük.

A másik fontos dolog, hogy soha nem mondtak rosszat egymásról, mindvégig megmaradtak tisztelettel egymás iránt, így egyikükben sem kellett csalódnom.”

Erika (30), szakács

3/5 Erika (30), szakács

„Szerintem minél kisebb egy gyerek, annál könnyebben éli meg a válást. Az én szüleim tízéves koromban mentek szét, és hamar párra találtak mindketten.

Így tulajdonképpen két családom lett, két új kis tesóval. 

Csak később gondoltam bele, mennyire nehéz lett volna, ha a szüleim ehelyett inkább halogatják a szakítást és az én érdekemben együtt maradnak, boldogtalanul. Egy gyerek érzi, mi van a szülei szívében, és mivel az enyémek egy kis idő után már boldogok voltak, ez nekem is sokat segített.”

Zsuzsi (26), edző

4/5 Zsuzsi (26), edző

„Szerintem ezt nem lehet jól csinálni, csak ki lehet belőle hozni a maximumot. A saját bőrömön nem tapasztaltam meg sem gyerekként, sem szülőként, de a nővérem épp 2 éve esett át a válásán úgy, hogy egy 5 éves kisfia is van.

Én azt tapasztaltam, hogy ebben az esetben annyira rá koncentrálnak a felnőttek, hogy közben a saját érzelmeiket megpróbálták elnyomni. Ilyenkor sokat segíthetnek a nagyszülők, illetve az, ha a pár normálisan, tisztelettel viselkedik a másikkal.

Sokkal többet nem lehet tenni.”

Vanda (33), kozmetikus

5/5 Vanda (33), kozmetikus

„Sok tanácsot hallgattam meg ezzel kapcsolatban, amikor egy éve ilyen helyzetbe kerültem, a legtöbbről pedig azt gondoltam, hogy üres okoskodás.

Az biztos, hogy a gyerek számára a válás trauma lesz, ami az egész életét végigkíséri majd. De, ha azt látja, és érzi, hogy a két fél tiszteli egymást, és szereti őt, akkor viszonylag jól alakulhat a dolog.

Fontos, hogy soha ne érezze magát hanyagolva az új pár vagy gyerekek mellett, és tudja, ő a legfontosabb a számunkra.”

Neked is van véleményed a témáról? Írd meg nekünk!