Hiperaktív a gyerek? Diagnózis és kezelése

Sándor Alexandra
Írta: ,
Minden szülő rémálma az úgynevezett figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar. Ez az állapot csökkenti a csemete koncentráló képességét, így nehézséget okozhat számára az iskolában és a mindennapokban. A szakértők szerint akár minden tizedik kisdiákot érinthet a probléma.
Figyelmetlenség
Az angol betűszó nyomán ADHD-ként (Attention deficit hyperactivity disorder) is említett tünetegyüttes egyik fő jele, hogy a kicsi képtelen egy dologra összpontosítani.
Nem figyel oda, ha beszélnek hozzá, nem követi az utasításokat, félbehagyja a feladatokat, és folyton elhagyja a személyes tárgyait. Gyakran álmodozik, gondatlansága balesetekhez is vezethet. A hiperaktív gyermek számára unalmasak a koncentrációt igénylő tevékenységek.
Túlmozgás
A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő kisdiák képtelen egyhelyben megülni. Akkor érzi magát elemében, ha futkározhat, és nehéz célpontokra mászhat.
Ülő helyzetben általában mozgatja valamelyik végtagját, esetleg ingatja a fejét vagy hintázik a széken. Néhány ADHD-s csemete állandóan beszél, miközben a figyelmes hallgatással gondjai vannak.