Gyorsabban nőnek: ennyivel hamarabb lépnek pubertáskorba a lányok, mint 40 éve

Zabolai Margit
Írta: ,

Csaknem egy évvel hamarabb lépnek a lányok serdülőkorba, mint 40 évvel ez előtt tették – állítja egy új kutatás.

Minden évtizedben korábban kezdődik

Az angliai egészségügyi szervezet, az NHS szerint a pubertás általában lányoknál nyolc és 13 éves kor között, fiúk esetében pedig 9 és 14 éves kor között kezdődik.

Egy új tanulmány azonban kimutatta, hogy a lányok pubertása évtizedenként nagyjából három hónappal korábbi időpontra csúszott már az 1970-es évektől kezdve, így mostanra egy egész évvel hamarabb kezdenek serdülőkorba lépni a lányok, mint korábban.

A koppenhágai egyetem kutatói 38 tanulmány adatait értékelték, amelyben a világ minden tájáról tízezrek adatai szerepeltek.

Dr. Alexander Busch, a kutatás társszerzője elmondta, hogy a ez munka volt az első, amely a témával foglalkozó tanulmányokat összevetette, és eredményeiket együttesen elemezte.

Busch hozzátette, hogy a kutatócsapat úgy döntött, hogy nem az első menstruációt tekinti a pubertás kezdetének, mivel ez az adat egyrészt nem teljesen megbízható, hiszen egy későbbi életkorban nem feltétlenül tudnak az adatközlők visszaemlékezni, hogy melyik életévük melyik hónapjában kezdődött a ciklusuk, és mert más, a serdülőkor megkezdődését jelző fejlődési folyamatok meg is előzhetik az első menstruációt.

A Jama Pediatrics folyóiratban, Busch és munkatársai elmondták, hogy 38 olyan vizsgálat adatait vizsgálták meg, amelyek a lányok emlőszövetének szakértői értékelését tartalmazták – nagyon hétköznapi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy az orvoscsoportok azt figyelték meg, hogy megkezdődött-e már a lányok mellnövekedése.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!