Gyerekbetegség: A 3 napos láz

Írta: ,
Magas lázzal járó vírusos betegés, amely főként az egészen kicsi gyerekeket támadja. Tudj meg többet a betegségről, hogy tudd mivel lehet dolgod!

Érintettek

A 3 napos láz általában 6 hónapos és 3 éves kor között jelentkezik a kisgyerekeknél. Könnyen elkaphatják egymástól a bölcsődében, közösségi helyeken, de akár a játszótéren is. Minden gyerek csak egyszer kapja el élete során, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy többször is jelentkezni fog a betegség.

Nagyobb korban is elkaphatják a gyerekek, ha korábban nem estek át rajta, de könnyen lehet, hogy 3-4 éves kor felett már lényegesen enyhébb lefolyású a betegség, így akár össze is téveszthető sima megfázással, ha a kiütések nem vagy csak enyhébben jelentkeznek. 
Tünetek

A 3 napos láz egy olyan vírusos fertőzés, amely magas lázzal és kiütésekkel jár. A láz kifejezetten magas is lehet, hiszen nem ritka, hogy 40 fok fölé is emelkedik, és a betegség nevének megfelelően ténylegesen akár 3 napig is eltarthat. Természetesen mint általában, itt is az esti órákban szökik magasabbra a láz, majd a 3 nap elmúltával visszamegy, általában ekkor jelentkeznek a kiütések.

Ezek kis piros pöttyök, amelyek akár az egész testre is kiterjedhetnek, de a legjellemzőbben a törzsön, főleg a mellkason. Kezelést a kiütések nem igényelnek, néhány napon belül maguktól elmúlnak. Tünetként jelentkezhet még torokgyulladás, nyirokcsomó-duzzanat, köhögés vagy hasmenés is.
Szövődmények

A 3 napos láz esetében ritka, hogy szövődmények is jelentkezzenek. Ilyen például a lázgörcs, ami néhány percig tart, majd mikor véget ér, a gyerek nagyon fárad lesz és szinte mindig el is alszik. A nem megfelelő folyadékpótlás miatt kiszáradás is előfordulhat, amit megakadályozhatunk a folyamatos itatással.
Felkészülés

Hogyan készülhetünk fel a 3 napos lázra? Sajnos sok mindent nem tudunk tenni. Fontos, hogy tájékozódjunk a betegség létezéséről, és arról, hogy van e érintett gyermek a mi gyermekünk közelében. Olvassunk utána, hogy mivel jár például a lázgörcs, ami bár egyáltalán nem minden gyereknél jelentkezik, attól még nem árt felkészülni rá, nehogy bepánikoljunk, mikor mégis szembe találjuk magunkat vele.