A gyerek rajza elárulja, hogy mennyire lesz okos felnőtt belőle

Zabolai Margit
Írta: ,
A gyerek rajza elárulja, hogy mennyire lesz okos felnőtt belőle

A te hűtőszekrényedet is elborítják a gyerekrajzok? Lehet, hogy érdemesebb közelebbről is vetni rájuk egy pillantást – a tudósok szerint ugyanis az, hogy a korai években mennyire ügyesen rajzol a gyerek, árulkodhat arról, hogy milyen intelligens lesz a későbbiekben. Lehet, hogy egy potenciális kis zseni veti éppen papírra a pálcikaembereket az étkezőasztalnál? Olvasd el cikkünket, és kiderül!

Az emberi alakokat vizsgáld

Tudósok szerint az emberi alakok rajzolása árulkodhat a későbbi intelligenciáról, és körülbelül 4 éves korban érdemes elkezdeni figyelni, mennyire pontosan is adják vissza az emberi test sajátosságait a gyerek rajzai.

A hosszú távú tanulmányban a King’s College London pszichológusai 15 ezer négy éves rajzait elemezték ki, majd 10 év múlva visszahívták őket egy IQ-tesztre. A kutatók arra jutottak, hogy azok, akik ügyesebben rajzoltak, azok egy évtizeddel később jobban teljesítettek az intelligencia teszteken is.

A kutatók a rajzokat egy 12 fokozatú skálán pontozták, minél alaposabb volt az ábra, annál több pontot érdemelt, így például a felismerhető fej, orr, fülek, haj, test és karok is külön pontokat értek, az arányosság azonban nem volt tényező a pontozásnál.

Külön érdekesség, hogy a tudósok egypetéjű és kétpetéjű ikreket vizsgáltak, és összefüggést találtak a génállomány és a rajztehetség között: az egypetéjű ikrek körében jóval gyakoribb volt, hogy közel azonos pontszámot értek el, mint a nem egypetéjű ikrek esetében.

Dr. Rosalind Arden, a King’s College London pszichológiai intézetének kutatója elmondta, a kutatás azt bizonyítja, hogy összefüggés van a korai rajztehetség és a későbbi intelligencia között.

„Amikor rajzolunk, azt adjuk vissza, ahogyan valakit vagy valamit a fejünkben látunk” – mondta. „Ezzel a kognitív képességgel kizárólag az emberek rendelkeznek, hasonlóan az íráshoz, ami hozzásegítette az emberiséget az információk tárolásához és átadásához, és a civilizáció felépítéséhez.”

Sok más tényező is befolyásol

A kutató ugyanakkor azt is megjegyezte, csak azért, mert a lurkó nem mutatkozik egy született rajztehetségnek, a szülőknek még nincs oka aggodalomra.

Az intelligencia kérdése bonyolult dolog, és ugyan a rajzolás utalhat arra, hogy a gyerek később jobban teljesít, ha nem rajzol ügyesen, az még nem jelenti azt, hogy élete hátralévő részében hamburgereket fog forgatni. A rajzolás ugyan mutat összefüggést, de ez nem kizárólagos tényező, genetikai és környezeti hatások egyaránt befolyásolják azt, hogy mennyire okos felnőtt lesz a gyerekből.

Dr. Arden azt is kiemelte: nincs bizonyíték arra, hogy a rajzolás valakit intelligensebbé tesz, ugyanakkor úgy gondolja, a rajzolás segít a gyereknek, hogy jobban megfigyelje és megértse a körülötte lévő világot.

„A gyerekek egyébként is szeretnek rajzolni, úgyhogy csak adjunk nekik egy zsírkrétát és egy papírt, aztán lássuk, mi történik!” – biztatta a szülőket a doktornő.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba