Ezekkel a hétköznapi dolgokkal törjük össze a gyermekünk önbizalmát

Balatoni Dóra
Írta: ,
Ezekkel a hétköznapi dolgokkal törjük össze a gyermekünk önbizalmát

Kép forrása: dublindoula.com

A túlzott aggódástól vagy az irreális elvárásoktól gyermekünknek csökkenhet az önbecsülése, észrevétlenül is elveszítheti önbizalmát, amely számtalan módon megmutatkozhat. Észreveheted rajta, hogy túlságosan visszahúzódó lesz, nem beszélget és nem barátkozik másokkal, inkább elvonul és csendben egyedül játszik. Hogy ezt ne történjen meg, most megnézzük, mi az, amit érdemes elkerülnöd a gyermeknevelés során, ha azt szeretnéd, hogy legyen önbizalma a kicsinek!

Túlságosan aggódsz érte Kép forrása: helenjacobs.co

Érthető, hogy aggódsz érte, ám az senkinek nem segít, ha minden percben azon izgulsz, vajon nem történik-e valami baja iskolába menet vagy éppen a nyári táborban. Tudnod kell, hogy hamarosan önállóvá válik, ezért meg kell tapasztalnia azt is, milyen egyedül lenni.

Túl kell esnie egy-két csalódáson és akár az is előfordulhat, hogy játék közben meghorzsolja a lábát vagy megsérül.

Ez hozzátartozik a gyermekkorhoz. Ha a kisfiad vagy a kislányod azt látja tőled, hogy túlságosan aggódsz érte és emiatt nem engeded el őt a barátaival játszani, akkor rosszul fogja érezni magát a bőrében és az önértékelése is romlani fog.

Nem bátorítod eléggé Kép forrása: rebekahwestoverblog.com

Ki akar próbálni egy új sportágat vagy hobbit, de te bizonytalan vagy abban, hogy menne-e neki? Hagyd, hogy kipróbálja!

Ha azt érzi, hogy nem kap elég támogatást tőled, kételkedni fog önmagában és azt hiheti, valóban nem elég jó az adott dologhoz.

Küzdjétek le együtt a félénkségét, ha nem mer odamenni egy kislányhoz, aki tetszik neki, vagy fél beszélgetni a felnőttekkel, segíts neki, bátorítsd és tudasd vele, hogy történjék bármi, te mindig mellette állsz.

Figyeld meg, mi az, amihez tehetsége van és ne félj őt támogatni. Ha tehetséges focista vagy úszó, légy rá büszke, tegyél meg érte mindent, vidd el versenyekre, szurkolj érte, hadd legyen büszke a teljesítményére, csak így fog nőni az önbizalma.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!