Figyelemzavaros gyerekek: így növelheted az önbizalmukat

Írta: ,

A figyelemzavar egyre gyakoribb, vagy legalábbis egyre gyakrabban diagnosztizált betegség, és míg a kezelésére szerencsére egyre több módszer létezik, kevés szó esik arról, hogyan növelhetjük egy figyelemzavaros gyerek önbizalmát - pedig például az iskolai nehézségek mellett erre különösen nagy szükség van. A következő módszerek segíthetnek!

Légy megértő!

1/5 Légy megértő!

Ahogy egy figyelemzavaros gyereknek nehézségei lehetnek például a tanulással, úgy a szülőnek is nehéz lehet ezt időnként megérteni és elfogadni.

Fontos azonban észben tartani, hogy a hiba nem a gyerek szándékában van, egyszerűen csak ő máshogy működik, így jobb, ha nem is próbálod a nálad bevált módszereket ráerőltetni.

Főleg akkor fontos, hogy nyugodt maradj, ha a gyerek frusztrálttá válik egy feladattól, hiszen ilyenkor különösen sebezhető.

Ha rajtad azt látja, hogy nyugodt maradsz, és veszekedés helyett leülsz mellé, és azt mondod: látom, hogy feszültté tesz ez a feladat, találjuk ki együtt, hogyan oldhatod meg, az máris segíthet, hogy a gyerkőc önbizalma ne essen az önmagának ásott csapdába.

Tárd fel a problémát!

2/5 Tárd fel a problémát!

Sok szülő számára nehéz elfogadni a tényt, hogy a gyereke figyelemzavarral küszködik, pedig a gyerek önbizalmának is jobbat tesz, ha nem sütik rá a lusta vagy a nem-törődöm jelzőt, hanem nyíltan megbeszélik vele, hogy mi is a probléma gyökere.

Ha feltártátok, hogy melyik terület, vagy milyen típusú feladatok okoznak nehézséget, akkor például egy fejlesztő pedagógus segítségével tudtok dolgozni ezen.

A gyerek önbizalmának is jót tesz, ha nem egy általános bélyegzőt sütnek rá, hanem tudja, hogy ha bizonyos dolgok nehézséget is okozhatnak neki, ez nem jelenti azt, hogy ebben ne fejlődhetne, és másban ne lehetne nagyon jó.

Vedd észre a jeleket!

3/5 Vedd észre a jeleket!

Nehéz meghatározni, mik az érzelmi kitörés előjelei, hiszen ezek minden gyereknél mások és mások lehetnek.

Egy idő után biztosan észreveszed, amikor a gyerek kezd frusztrálttá válni.

Ilyenkor ne várd meg a tökéletes letörést, hiszen innen sokkal nehezebb visszahozni a kicsit, és minél gyakoribb a teljes kudarcélmény, annál többet árthat a gyerek önbizalmának.

Ha a gyerek a semmibe néz egy feladat fölött, esetleg izgatottnak, görcsösnek tűnik, akkor lépj közbe a fejlesztő pedagógus által javasolt módszerekkel, és ne várd meg, hogy a dráma kibontakozzon.

Apró lépések

4/5 Apró lépések

Egy figyelemzavaros gyerek számára egy nagyobb feladat rémisztő és átláthatatlan lehet, de ha ezekez kisebb lépésekre osztod, esetleg le is írjátok őket, és a gyerkőc minden lépés után kipipálhatja az elvégzett munkát, azzal nem csak megkönnyíted a dolgát, de sikerélményt is adsz neki.

Egyrészt akkor, mikor az egyes lépésekkel megbirkózik, másrészt akkor, mikor a nap végén végignézi a listát, és látja, hogy egy egészen összetett, nagy feladattal is elboldogult.

A gyerek így megtanulhatja, hogy neki talán más módszerekkel kell dolgoznia, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudna megoldani bármi olyat, amit a többiek is.

Segíts, de ne csináld meg helyette!

5/5 Segíts, de ne csináld meg helyette!

Természetesen szülőként nehéz látni, ha a gyereked küszködik valamivel, de ne feledd, ha helyette oldasz meg feladatokat, azzal nem segítesz, és talán az átmeneti sírást elcsitítod, az önbizalmát hosszú távon nem erősíted ezzel.

Biztosítsd a kicsit arról, hogy mellette vagy, válaszolsz a kérdéseire, segítesz kidolgozni a lépéseket, amik a sikerhez vezetnek, de hagyd, hogy maga járja végig az utat.

Elvégre, mint minden szülő, te is olyan gyereket szeretnél, aki képes a maga sorsát irányítani, és a kudarcok sem letörik, hanem magabiztosan talpra áll belőlük.