Figyelemzavaros gyerekek: így növelheted az önbizalmukat

Zabolai Margit
Írta: ,
Figyelemzavaros gyerekek: így növelheted az önbizalmukat

A figyelemzavar egyre gyakoribb, vagy legalábbis egyre gyakrabban diagnosztizált betegség, és míg a kezelésére szerencsére egyre több módszer létezik, kevés szó esik arról, hogyan növelhetjük egy figyelemzavaros gyerek önbizalmát - pedig például az iskolai nehézségek mellett erre különösen nagy szükség van. A következő módszerek segíthetnek!

Légy megértő!

Ahogy egy figyelemzavaros gyereknek nehézségei lehetnek például a tanulással, úgy a szülőnek is nehéz lehet ezt időnként megérteni és elfogadni.

Fontos azonban észben tartani, hogy a hiba nem a gyerek szándékában van, egyszerűen csak ő máshogy működik, így jobb, ha nem is próbálod a nálad bevált módszereket ráerőltetni.

Főleg akkor fontos, hogy nyugodt maradj, ha a gyerek frusztrálttá válik egy feladattól, hiszen ilyenkor különösen sebezhető.

Ha rajtad azt látja, hogy nyugodt maradsz, és veszekedés helyett leülsz mellé, és azt mondod: látom, hogy feszültté tesz ez a feladat, találjuk ki együtt, hogyan oldhatod meg, az máris segíthet, hogy a gyerkőc önbizalma ne essen az önmagának ásott csapdába.

Tárd fel a problémát!

Sok szülő számára nehéz elfogadni a tényt, hogy a gyereke figyelemzavarral küszködik, pedig a gyerek önbizalmának is jobbat tesz, ha nem sütik rá a lusta vagy a nem-törődöm jelzőt, hanem nyíltan megbeszélik vele, hogy mi is a probléma gyökere.

Ha feltártátok, hogy melyik terület, vagy milyen típusú feladatok okoznak nehézséget, akkor például egy fejlesztő pedagógus segítségével tudtok dolgozni ezen.

A gyerek önbizalmának is jót tesz, ha nem egy általános bélyegzőt sütnek rá, hanem tudja, hogy ha bizonyos dolgok nehézséget is okozhatnak neki, ez nem jelenti azt, hogy ebben ne fejlődhetne, és másban ne lehetne nagyon jó.