3 dolog, amit minden kislánynak megtanítunk, pedig jobb lenne elfelejteni

Zabolai Margit
Írta: ,
3 dolog, amit minden kislánynak megtanítunk, pedig jobb lenne elfelejteni

Lehet, hogy te már nem mondod ezeket, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy lesz valahol valaki, aki fogja. Szülőként érdemes megfontolni, hogy ilyenkor közbeszólsz, és jelzed, hogy csak azért, mert lánynak született, nem biztos, hogy ezer éves, elavult szabályokat kell követnie a gyerekednek.

Beszélj szépen!

Mi is úgy gondoljuk, hogy rendkívül fontos (lenne) megtanítani a gyerekeinket arra, hogy egymás iránti tisztelettel, türelemmel és a másikat meghallgatva beszélgessenek. Ennek azonban semmi köze ahhoz, hogy valaki fiú-e vagy lány, hiszen az általános tiszteletadásról, az emberszámba-vevésről van szó, és azt már eszünkbe sem jutna mondani, hogy akkor is mosolyogj és hallgass, amikor valami olyasmi történik, ami ellenedre van, ami nem igazságos, amit nem szeretnél, hogy megtörténjen.

Mégis, amikor a lányokra rászólunk: „Lány létedre így beszélsz?” vagy „Egy ilyen szép kislány nem beszélhet ilyen csúnyán!” azt üzenjük, hogy lányként kétszer is meg kell gondolniuk, mit mondanak, vagy hogy nem állhatnak ki magukért, nem lehetnek asszertívek és nem fogalmazhatnak meg véleményt, esetleg nem lehetnek ők az irányítóak, mert azzal női mivoltukban sérülnének.

Itt az ideje, hogy megtanítsuk a gyerekeinknek – a fiúknak és a lányoknak is – hogy mennyire fontos meghallgatni a másikat, és azt is, hogy joguk van elmondani a véleményüket és kiállni önmagukért, ha pedig ez valakinek nem tetszik, akkor az az ő problémája!

3 dolog, amit minden kislánynak megtanítunk, pedig jobb lenne végre elfelejteni

Apa majd megmondja, kivel randizhatsz

Még mindig rengetegszer halljuk, akár csak viccként is, ahogy a lányos apukák arról beszélnek, miféle szabályoknak kell majd megfelelnie lányuk leendő udvarlójának. Az igazság azonban az, hogy ezeket a szabályokat egyetlen embernek van joga felállítani, és az maga a lány gyermek. Nem akarunk álszentek lenni, persze megértjük mi, hogy nehéz lehet elfogadni, hogy valaki, aki szinte a múlt héten még színes nyálbuborékot fújva aludt a vállunkon, most az éjszaka közepén a házunkon kívül van, ráadásul egy férfival, aki esetleg nekünk nem is tetszik.