Fegyelmezés vs. dicséret – 3 mondat, amit mondj és 3, amit ne mondj a gyerekednek!

Nagy Niki
Írta: ,

Nemrég egy friss kutatás kimutatta, hogy sokkal többet ér a gyerek fejlődése és lelkivilága szempontjából is az, ha nem fegyelmezzük vagy szidjuk, hanem dicsérjük és bátorítjuk. A pozitív visszacsatolás ereje ismét bebizonyosodott, érdemes tehát tudni, hogy mit szabad, és mit nem ajánlott mondani a gyereknek az ideális fejlődés érdekében.

Amit nyugodtan mondhatsz

Szeretlek!

A legegyszerűbb, de egyben a legfontosabb is kifejezni, hogy érzel: azzal, hogy gyakran mondod a gyereknek, hogy szereted, csak megerősíted benne a kötődés érzését, és azt is, hogy biztonságban van melletted. A gyerek lelki fejlődéséhez nagyon sokat számít, ha tudja, hogy szerető környezetben él. Ráadásul, ha gyakran kifejezed az érzéseidet, azzal azt éred el nála, hogy ő is könnyebben fejezi ki a sajátját, és nem zárkózik el érzelmileg, megtanulja kommunikálni az érzelmeit, hiszen ezt látja otthon is.

Sajnálom.

Ha éppen arra van szükség, ne habozz bocsánatot kérni, és elismerni, ha hibáztál valamit. Sokan gondolják, hogy a bocsánatkérés, vagy a hiba elismerése gyengeség, de valójában éppen ellenkezőleg: bátor és felelős dolog felismerni, ha valamiben nem volt igazad, és bocsánatot is kérni érte. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyerekedet is erre neveld, és megmutasd, hogy bocsánatot kérni nem gyengeség, hanem nagyon fontos dolog. A gyerek mindig a szülőtől tanul, és ezzel segítheted, hogy a jó viselkedésmintákat sajátítsa el.

Mit gondolsz?

Kérdezd meg a gyereket gyakran a véleményéről! Attól, hogy még kicsi, és valószínűleg semmi hasznosat nem tud hozzátenni a témák nagy részéhez, még érezheti úgy, hogy bevonod a beszélgetésbe, és számít a véleménye. A gyerek akkor fejlődik megfelelően, ha érzi, hogy fontos része a családnak, és az ő mondanivalóját is megbecsülik.

yacobchuk1/depositphotos.com

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!