Falkába verődve isznak a gyerekek – jól van ez?

Jankovics Anna
Írta: ,
Falkába verődve isznak a gyerekek – jól van ez?

Helyzetjelentés Vácról: rengeteg – jóval 100-on felüli létszámú – kamasz lepi el a Március 15. teret péntek és szombat este. Mit csinálnak? Falkákba verődve isznak, és kieresztik a fáradt gőzt… Rémisztő több száz enyhén vagy nagyon ittas gyerek így összeverődve, felügyelet nélkül.

Mi miatt kellene aggódni?

A helyi embereket csak az esti „csatazaj” és csodás Március 15. tér másnap reggeli látványa rémiszti meg. Engem az, hogy a felügyelet nélküli ittas kamaszok bajba, nagy bajba kerülhetnek, tragédia lehet a vége.

A rendőrségre hárul a feladat az, amit a többi szervezet összefogás híján nem tudott megoldani, ám segítség nélkül ez neki is „nagy falat”. Jogszabályok segítik a dolog menetét, egyre több figyelem összpontosul erre a – nem csak specifikusan Vácot érintő – problémára.

Aggódni kellene azért is, hogy az iskolának nincs arra módja, kapacitása, hogy a gyerekek iskolán kívüli tevékenységét bármilyen szinten befolyásolják.

Pedig az iskola az egyetlen olyan hely, ahol a gyerek, a szülő, és az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó is jelen van – azaz, úgy alakult, hogy az iskola a gyerek szocializálódására (és tanulására) teremtett intézmény.

Ott tölti legtöbb idejét, onnan kerülnek ki barátai, és ott még(!) valamennyire kontroll alatt van.

Gyermekvédelem

A gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek – a gyámhivatal, a gyermekjóléti szolgálat, az iskolák, a rendőrség, a védőnői szolgálat – képtelenek ellátni feladataikat, plusz terhet nem vállalnak, mert abból „baj” lehet.

Ugyanis ha az intézkedés nem úgy sül el, azaz nincs megfelelő eredmény, akkor a visszájára fordul a dolog, így őket – akár személy szerint is, mivel megoldás helyett egyszerűbb a retorzió, a felelősség tologatása révén – negatívan ítélik meg.

Tehát ha nincs bejelentés, nem készül feljegyzés, nincs baj.

Mindenki becsülettel végzi a dolgát, amit engednek a jogszabályok, de ehhez, mivel túl nagy falat, túl nagy rizikó, nem nyúl senki. Egészen addig, míg baj nem lesz belőle… de miért kell ezt megvárni?

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba