Ezért vállalnak egyre kevesebben gyereket? Egy felmérés szerint nehezebb otthon maradni, mint dolgozni

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Míg néhány évtizeddel ezelőtt az volt a kirívó, ha valaki nem vállalt gyereket, manapság ez egyáltalán nem meglepő dolog. Akárcsak a nagy család, úgy a gyermektelenség mellett és ellen is szólnak érvek, de egy friss felmérés érdekes dologra világított rá: Angliában egyre többen vélik úgy, hogy az otthoni babázás sokkal keményebb meló, mint bejárni dolgozni. Talán ezért is vállalnak egyre kevesebben gyereket?

85% szerint húzósabb dolog gyereket nevelni, mint dolgozni járni

Egy felmérés keretein belül 1500 szülőt kérdeztek meg arról, hogyan vélekednek a gyermekfelügyeletről, gyereknevelésről, avagy nehezebbnek tartja-e ezt a feladatot, mint a hétköznapi munkavégzést. A megkérdezettek közül 15% úgy értékelte, hogy otthon maradni a gyerekekkel nehéz munka, de nem találták nehezebbnek, mint amikor a munkahelyi gondjaikkal kellett megküzdeniük.

Velük szemben álltak 30%-ban azok, akik szerint nagyon nehéz feladat a gyereknevelés, nehezebb a dolguk, mint amikor be kellett járniuk dolgozni. A fennmaradó 55% pedig szintén az utóbbi válaszadókhoz csatlakozott, de ők hozzátették, hogy még úgyis nehezebb feladat számukra a gyereknevelés, mint a munka, hogy kapnak támogatást a rokonoktól, nagyszülőktől, tehát nem kizárólag párként kell megoldaniuk az összes feladatot és felmerülő problémát.

Nem feltétlenül könnyebb így, de azért jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül

A kutatást levezénylő bőrápoló cég szóvivője úgy nyilatkozott, a céljuk elsődlegesen az volt, hogy megmutassák a szülőknek, bármennyire is nehéznek érzik a feladataikat, nincsenek egyedül. Gyakorlatilag mindenki úgy ítélte meg, hogy nehezebb dolog otthon maradni a babákkal, mint bejárni dolgozni, még akkor is, ha a nagyszülőktől, rokonoktól érkezik segítség. A kezdő szülőket sokként érheti az a rengeteg újdonság, stressz és feladat, ami egy csecsemő születésével együtt jár.

Ezért vállalnak egyre kevesebben gyereket? Egy felmérés szerint nehezebb otthon maradni, mint dolgozni

Önmagában már a gyakori ébredés, az éjszakázás is bőséges stresszforrás, ami éppúgy megnehezíti a partnerrel való kommunikációt, mint a türelem és a hidegvér megőrzését.

Egy új családtag érkezése mindig gyökerestől felforgatja a pár, család életét, és erre talán nem is lehet felkészülni – valószínűleg ezért is vélik olyan sokan, hogy a gyereknevelés jóval keményebb dió, mint a munkakör, amit korábban betöltöttek.

Az biztos, hogy nem egyszerű feladat szülővé válni, és bár a többség úgy értékeli, hogy idővel minden könnyebb lesz, azért akadnak olyan bökkenők, mint amilyen a dackorszak, a kamaszkor, vagy csak úgy általában egy új rutin bevezetése (pl. óvoda, iskola). A kicsiknek idő kell, amíg beilleszkednek a családba, megtalálják a saját helyüket, és ez az átmeneti időszak bizony senkinek sem megy teljesen zökkenőmentesen. Ezt támasztja alá az említett felmérés is.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?