Ezért készítsünk adventi naptárat a gyerekkel

Írta: ,

Az adventi naptár manapság sok esetben hétköznapi árucikké vált, de szerencsére a saját készítésű megoldások még mindig tartják az ünnepi mivoltjukat. Mai cikkünkben utánajártunk, milyen megoldásokkal érdemes barátkozni, és hogy miért jó, ha a gyerekek is aktívan kiveszik a részüket a várakozásból.

A kicsik örülnek a meglepetésnek

1/5 A kicsik örülnek a meglepetésnek

Az egészesen kicsi gyermekek még nem igazán értik az adventi naptár lényegét, de azt egész biztosan értékelik, hogy karácsonyig mindennap kaphatnak egy kedves meglepetést.

Érdemes már fiatal korban elkezdeni a naptár megismertetését a csemetékkel, mert a későbbiekben könnyebb lesz ily módon fenntartani az érdeklődésüket.

Egyúttal a gyermekek számára különleges élménnyé tehetjük a várakozást már jóval azelőtt, hogy pontosan tisztába kerülnének azzal, mi is pontosan a karácsony lényege.

A kisgyermekeknek válasszunk olyan adventi naptárt, amibe nagyobb játékokat is elrejthetünk, így hosszabb időre leköthetjük és egészségesebb formában a figyelmüket, mint egy darab csokival.

Persze, alkalmanként utóbbi is belefér, de a kézzel fogható meglepetések izgalmasabbak lehetnek.

Változatosabb játékok a nagyobbaknak

2/5 Változatosabb játékok a nagyobbaknak

A nagyobbak számára már sokkal változatosabb játékokkal készülhetünk, hiszen nem kell attól tartani, hogy az apró elemeket lenyelik.

Egyrészt kaphatnak olyan meglepetéseket, amik kapcsolódnak a karácsonyhoz, pl.

hógömböt, csengőt, témába vágó, miniatűr mesekönyvet, színezőt.

Jelképes formában ajándékozhatunk élményt, pl. egy finom falat társaságában beletehetünk egy könnyű aprósütemény receptet az egyik ablakba, és a csemetével készíthetünk közösen édességet, de mozi- színházjeggyel is meglephetjük.

Mindenki jól ismeri saját gyermekét, pontosan tudja, minek örülne a legjobban, de az adventi naptár kiváló lehetőség arra, hogy rávezessük a csemetéket, nem csupán a tárgyi ajándékok lehetnek izgalmasak, sőt, az élmények adott esetben sokkal felemelőbbek.

Ideje barátkozni a naptárral

3/5 Ideje barátkozni a naptárral

Hároméves kor tájékán már mindenképpen ajánlatos barátkozni a naptárral, amire nem is találhatnánk jobb alkalmat, mint amit a karácsonyi visszaszámlálás kínál.

Az adventi naptár segítségével megismertethetjük a nagyobbakkal a hónapokat, napokat, amennyiben fogékonyak a témára, számszerűsíthetjük is az ismert adatokat (hány hétből áll egy év, hány napból egy hét, hány órából egy nap stb.).

Kitérhetünk az évszakokra is, elemezhetjük, lerajzolhatjuk, melyik hónaphoz milyen fontos események, változások tartoznak, miért várjuk a tavaszt, vagy éppen az aktuális telet.

A visszaszámlálás során megtaníthatjuk őket 24-ig számolni, sőt, a kivonást, hozzáadást is gyakorolhatjuk, amikor azt összegezzük, hány nap van még hátra, illetve mennyi idő telt el a kezdés óta. 

Türelemre tanít

4/5 Türelemre tanít

Természetesen az egyik leghasznosabb dolog, amire az adventi naptár tanít, az a türelem és az örömteli várakozás, illetve napközben az önmegtartóztatás.

A naptár által közvetített újdonság a gyermekek számára a nap csúcspontja lehet, így aztán nem nehéz elképzelni, milyen önfegyelem és türelem kell a várakozáshoz.

Ezekre a fontos tulajdonságokra felhívhatjuk a figyelmet tanulságos történetek formájában, amiket a korábban említetteknek megfelelően az ablakocskákba rejthetünk, vagy az esti mesével összehangolhatunk.

Így duplán megerősíthetjük a csemetében, hogy a türelem elnyeri jutalmát, valamint hogy a várakozás nem feltétlenül jelent rossz dolgot.

(Ez még nagyon jól fog jönni akkor, amikor majd valamilyen okból kifolyólag közösen kell sorban állni...)

Fejleszti a kézügyességet

5/5 Fejleszti a kézügyességet

A nagyobbacska gyermekekkel készíthetünk közösen adventi naptárt, így nem csupán az említett készségeket fejleszthetjük, hanem a kézügyességüket is fokozhatjuk.

Az interneten számtalan inspirációt találunk, amik kreatív lehetőségeket kínálnak akár az otthoni maradék anyagok feldolgozására is.

Mindenesetre a készítésnél hagyjuk, hogy a csemete kibontakozzon, és egyedi ízlésének megfelelően díszítse a miniatűr dobozokat, zsákocskákat.

Ezután döntsük el, milyen módon ajándékozzuk meg a csemetét.

Mesekörítéssel, izgalmas várakozással, az éjszaka leple alatt megtölthetjük az ablakocskákat, de akár közösen is elrejtjük el az ajándékokat.

Utóbbi esetén a rendezés során keverjük meg őket, így legalább az meglepetés lesz, hogy melyik napra milyen ajándék jut.