Ezért kell a jó példakép a gyereknek!

Jankovics Anna
Írta: ,
Ezért kell a jó példakép a gyereknek!
A gyerek úgy rakja össze magát, személyiségét, mint egy puzzle-t. Először csak a család létezik, majd egyre jobban kitágul a világ, lát más családokat, közösségeket, más embereket. Amikor kiskamasz kor után elkezd válogatni bizonyos személyiségjegyek, életstílusok között. Ekkor konkrét személy lesz az ,etalon’, és az ösztöneire hagyatkozva válogat, azaz: tetszik, nem tetszik. Szívja magába az információt, viszonylag szűretlenül…
Értékek

Mindenkit megtanítanak arra, hogy mi helyes és mi helytelen. Aztán eljön az a pillanat, amikor egy érték egy másik szituációban értéktelen lesz, és fordítva. Minél jobban tágul számukra a világ, annál mérvadóbb a nem családtagok véleménye, értékrendje. Rájönnek, hogy a világ nem fehér és fekete, hanem inkább annak milliónyi változata.
A személyiség kialakulásánál rengeteg információ társul a már meglévőkhöz, és az elvárások, az erőszakos behatások miatt torzul is valamennyire – azaz, tanul, fejlődik, formálódik a személyiség. Ezért fontos, hogy milyen alapokra épülnek a kintről szerzett tapasztalatok.

A fedhetetlenség mítosza: zsákutca

Botorság azt gondolni, hogy gyerekünknek csak jó példát kell mutatnunk. A szülő nem Isten, nem egy mitikus figura, hanem ember, aki esendő.

Nem az a feladatunk, hogy azt tanítsuk a gyereknek, hogy úgy nézzen ránk, mint egy szent képre, hanem az, hogy tiszteljen minket értékeinkért.
Ez csak akkor lehetséges, ha – mértékkel – megmutatjuk esendőségünket, mindig beismerjük hibáinkat, korrigáljuk azokat, majd felhívjuk a gyerek figyelmét arra, hogy bizonyos tetteink nem követendők: példát mutatunk, hogyan kell megbékélni saját hibáinkkal, azokat helyén kezelni, javítani rajtuk.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!