Ezért fontos, hogy a gyermeked már óvódás korától ismerkedjen a pénzügyekkel

Bodnár Alexa
Írta: ,

A GfK egy idei felmérése szerint a magyar lakosság egyharmada nem tartja magát elég tájékozottnak a pénzügyek terén, és sokan állítják, hogy ennek az egyik oka az, hogy fiatalabb korukban nem kaptak megfelelő pénzügyi nevelést, tájékoztatást, sem otthon, sem az iskolában. A fiatalabb generációk, mint az Y és a Z, főként szüleik negatív pénzügyi tapasztalatait veszik alapul saját életükben, ezért közülük például sokan biztosak abban, hogy soha nem fognak hitelt felvenni, és a bankokban is kevésbé bíznak meg.

Pénzügyi tájékozottság a fiataloknál Kép forrása: wendaful.com

A 14-25 éves korosztály tagjai között a középiskolások azok, akiknek a leghiányosabbak a pénzügyi ismeretei, és ők érdeklődnek a legkevésbé a pénzügyek iránt, hiszen szinte egyáltalán nem kell ilyen jellegű döntéseket meghozniuk. Sok szakértő egyetért abban, hogy már erre a korosztályra, sőt a náluk fiatalabbakra is ráférne, hogy pénzügyi oktatást kapjanak, elsődlegesen a családjuktól, de iskolai keretek között is jobban meg kellene őket ismertetni a pénzügyekkel.

Egy 2010-ben készült kutatás szerint, ha a szülők sincsenek pénzügyi tudás birtokában, akkor a gyerekek pénzügyi szocializációja is hiányos lesz, hiszen a szülők nem tudnak mit átadni a gyermekeiknek.

Miért fontos a pénzügyi oktatás? Kép forrása: theautismhelper.com

A kutatások szerint a megfelelő pénzügyi nevelés nem ott kezdődik, hogy a fiatalok megismerik a gazdasági fogalmakat vagy önállóan költségvetéseket, megtakarítási terveket készítenek. A megfelelő pénzügyi oktatás pozitív hatással van arra, hogy felnőttként tudatosabb fogyasztók legyünk, foglalkozzunk azzal, hogy félre tudjunk tenni, legyen megtakarításunk, és még az öngondoskodásra is előnyös hatással van.

Itthon már az alaptanterv részét képezik azok az ismeretanyagok, melyek a pénzügyi kultúra fontosságára, a pénzügyi tudatosságra oktatják a diákokat, de a fiatalokra leginkább a családi minta van befolyással, hiszen többségük még bankot is szülői ajánlásra választ magának.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019