Ezekkel erősíted a gyerekben a rossz szokásokat

Írta: ,

Természetes dolog, hogy a gyerek azt a viselkedésmintát másolja, amit a szüleinél lát – ahhoz nagyon el kell rontanod valamit, hogy kifejezetten a tőled tanult minta ellen menjen. Vannak azonban olyan apróságok, amelyek nem tűnnek nagy ügynek, mégis megmérgezheted vele a gyermek viselkedését.

Következetlenség

1/5 Következetlenség

A gyerekneveléshez szigorú szabályok kellenek – na nem feltétlenül a gyereknek, sokkal inkább neked!

Ha valamit megtiltasz a csemetédnek (mondjuk aznap nem ehet több édességet), egy kiadós hiszti után azonban visszavonod a kijelentést, és mégis engedsz neki, az nagyon rosszat tesz a személyiségfejlődésének.

Erősíti benne azt a hitet, hogy ha hisztizik, mindent megkaphat, ezért később is ezzel akar majd elérni mindent.

2/5 Fenyegetőzés

Ha folyton csak fenyegetőzöl, de soha nem váltod be azt, amit ilyenkor ígérsz, a gyerek nem fogja érezni a tettei súlyát.

Ha például arra inted, hogy ne dobálja az ételt, különben nem nézhet tévét egy hétig, aztán mégsem tartod be, amit ígértél, úgy érezheti, hogy egész nyugodtan rosszalkodhat, hiszen anyu úgysem gondolja komolyan, amit mond. Ha kilátásba helyezel valamilyen büntetést, legalább részben tartsd be, hogy legyen miért viselkednie a csemetédnek.

Pszichológusok szerint egyébként az, ha folyton fenyegeted a gyereket (mindegy, hogy végül beváltod-e, amit ígérsz vagy sem), még inkább előidézi a rossz szokásokat. Inkább szankcionálj hatékonyan és ésszerűen akkor, amikor megtörténik a baj, és ne fenyegesd előre – így jobban érzi a tettei következményét.

Mentségek Kép forrása: imgend.com

3/5 Mentségek

Csak gyerek még.”, „Mind hisztis ilyenkor.”, „Majd kinövi!” – ismerősek? A szülők általában az ilyen kifogásokkal szokták mentegetni az egyébként igazi rosszcsont gyereküket.

Ha te is ezt teszed, ahelyett, hogy valóban nevelnéd a kicsit, előbb-utóbb annyira el lesz kapatva, hogy onnan már nagyon nehéz lesz visszahozni.

Persze nem várhatod el a gyerektől, hogy mindig kisangyal legyen, és azt sem, hogy úgy viselkedjen, mint egy felnőtt, de azért értelmes határokon belül kell tartani azt, hogy meddig engeded elmenni.

Kiabálás Kép forrása: letthekids.com

4/5 Kiabálás

Attól, hogy felemeled a hangod, a gyerek agyáig még nem jut el hamarabb az, amit mondani akarsz – sőt, inkább megijed, vagy védekező állást vesz fel, és már csak azért sem csinálja azt, amit kérsz tőle.

Még ha az adott pillanatban szót is fogad, nem fogja megfogadni azt, amit üvöltesz neki, és legközelebb ugyanúgy rosszalkodni fog.

Ráadásul a kapcsolatotok is megromlik, ha nem tudsz uralkodni a hangodon.

Túlzott elnézés Kép forrása: this-is-unique.tumblr.com

5/5 Túlzott elnézés

Ha a gyerek olyan magatartást vesz fel, ami a többi embert esetleg zavarhatja, hiába tartod édesnek vagy cukinak, ki kell nevelned belőle.

Az ugyanis, hogy például a kezeivel eszik, két éves korában még aranyos, de ha nem tanítod meg neki, hogy ez szociális normák között elfogadhatatlan, akár 6-7 évesen is visszatérhet hozzá, mert nem érti, korábban miért tehette meg, most meg miért nem.

Legyél következetes, és az ilyen szokásokról már korán szoktasd le.