Ezekkel erősíted a gyerekben a rossz szokásokat

Nagy Niki
Írta: ,

Természetes dolog, hogy a gyerek azt a viselkedésmintát másolja, amit a szüleinél lát – ahhoz nagyon el kell rontanod valamit, hogy kifejezetten a tőled tanult minta ellen menjen. Vannak azonban olyan apróságok, amelyek nem tűnnek nagy ügynek, mégis megmérgezheted vele a gyermek viselkedését.

Következetlenség

A gyerekneveléshez szigorú szabályok kellenek – na nem feltétlenül a gyereknek, sokkal inkább neked!

Ha valamit megtiltasz a csemetédnek (mondjuk aznap nem ehet több édességet), egy kiadós hiszti után azonban visszavonod a kijelentést, és mégis engedsz neki, az nagyon rosszat tesz a személyiségfejlődésének.

Erősíti benne azt a hitet, hogy ha hisztizik, mindent megkaphat, ezért később is ezzel akar majd elérni mindent.

Ha folyton csak fenyegetőzöl, de soha nem váltod be azt, amit ilyenkor ígérsz, a gyerek nem fogja érezni a tettei súlyát.

Ha például arra inted, hogy ne dobálja az ételt, különben nem nézhet tévét egy hétig, aztán mégsem tartod be, amit ígértél, úgy érezheti, hogy egész nyugodtan rosszalkodhat, hiszen anyu úgysem gondolja komolyan, amit mond. Ha kilátásba helyezel valamilyen büntetést, legalább részben tartsd be, hogy legyen miért viselkednie a csemetédnek.

Pszichológusok szerint egyébként az, ha folyton fenyegeted a gyereket (mindegy, hogy végül beváltod-e, amit ígérsz vagy sem), még inkább előidézi a rossz szokásokat. Inkább szankcionálj hatékonyan és ésszerűen akkor, amikor megtörténik a baj, és ne fenyegesd előre – így jobban érzi a tettei következményét.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019