Ezeket ne rontsd el szülőként az iskolakezdéskor

Írta: ,

Beköszöntött a szeptember, így nem csoda, hogy a gyermekes családok gondolatai jórészt az iskola körül forognak. A rengeteg teendő nagy terhet tesz a szülők vállára és állandó kétségeket szül, emellett azzal az illúzióval jár, hogy valamit biztosan elrontunk. Pedig ha a most következő 7 dologra kellő figyelmet fordítunk, nem történhet nagy baj!

Ne gondold azt, hogy ez csak neked nehéz Kép forrása: trendhunter.com

1/7 Ne gondold azt, hogy ez csak neked nehéz

Kétségtelen, hogy az iskolakezdés általában komoly anyagi teher a családi költségvetésre, s emiatt a legtöbb szülő frusztrálva érzi magát, de ne felejtsük el, hogy a gyerkőcnek sem olyan könnyű ez az időszak – persze neki más okból.

Gondolj csak bele, neked is milyen rossz volt gyerekkorodban, amikor a gondtalan és izgalmas nyári szünet után újra korán kellett kelned, és vissza kellett csöppenned az iskolapadba, na meg a szürke hétköznapokba. Az elsős gyerekek helyzete ráadásul különlegesen nehéz, hiszen ők most teljesen új feladatok elé néznek, ami valljuk be, nagyon ijesztő lehet.

Ne küldd el, ha szeretne valamit mondani

2/7 Ne küldd el, ha szeretne valamit mondani

Jóllehet a mindennapi gondok és a munka-háztartás-család triumvirátus mellett nem mindig könnyű huszadszorra is meghallgatni csemeténk legújabb történéseit, mégis tudatosítanunk kell magunkban, hogy nagyon fontos időt szánnunk erre – bármennyire fáradtak is vagyunk.

Ez pedig igaz a legjelentéktelenebb dolgokra is, hiszen a kicsi így tanulja meg, hogy ha valami problémája van, akkor nyugodtan hozzád fordulhat vele.

Ne felejts el gondoskodni az immunerősítésről Kép forrása: dearcrissy.com

3/7 Ne felejts el gondoskodni az immunerősítésről

Az őszi hónapok általában rengeteg betegséget tartogatnak az iskolai közösségeknek, elvégre a gyerekek könnyedén megfertőzik egymást.

A kör pedig ördögi, éppen ezért érdemes étrend-kiegészítőket adni a gyermeknek immunerősítés céljából, illetve annak érdekében, hogyha esetleg meg is betegszik, akkor is a lehető leghamarabb meggyógyuljon.

Egy jó multivitaminon és a megszokott C-vitamin kívül érdemes bevetni például a probitikumokat és a D-vitamint is!

Ne engedd el reggeli nélkül

4/7 Ne engedd el reggeli nélkül

Előfordulhat, hogy hajnalok hajnalán még nincs nagy étvágya a gyerkőcnek, de akkor is gondoskodj róla, hogy egyen pár falatot, és ne korgó hassal induljon el a suliba.

Ha viszont nincs gondja a reggeli étkezéssel, akkor érdemes előbb felkelteni és tartalmas, kiőrlésű gabonatermékekben, nyers zöldségekben és fehérjében gazdag reggelivel startolni, hogy elegendő energiája legyen egészen a tízóraiig!

Ne hagyd, hogy egy oldalon hordja az iskolatáskát

5/7 Ne hagyd, hogy egy oldalon hordja az iskolatáskát

Sajnos a sokat emlegetett „nehéz iskolatáska” egy vállon való hordása esetenként akár növekedési zavarokhoz, például a csigolyaoszlop ferdüléséhez is vezethet.

 Ezért nagyon fontos odafigyelni, hogy hogyan hordja a gyerkőc a táskáját!

Ne hajtsd túl, hagyd, hogy pihenjen

6/7 Ne hajtsd túl, hagyd, hogy pihenjen

Szeptemberben a legtöbb család még nagyon lelkes: „A gyerek majd eljár táncra, rajzszakköre és zenetanárhoz is”, azonban pár hét/hónap múlva többnyire a szülők és a gyerek is belátja, hogy a többféle különóra nem mindig beépíthető a szoros napirendbe és legtöbbször nem is éri meg a vesződést.

Inkább válasszon ki a gyerek csak egy tevékenységet, amit nagyon szeretne csinálni, és arra a különórára járjon, minthogy háromfélére, de egyiket se szeresse.

Ne hagyd, hogy későig fent maradjon

7/7 Ne hagyd, hogy későig fent maradjon

Ezen elég könnyű elcsúszni, de azért mégis igyekezzünk odafigyelni, hogy a gyerek alvása megfelelő mennyiségű és minőségű legyen, mert csakis nyugodt, pihentető alvás után fog majd tudni jól teljesíteni az iskolában.

Próbáljuk meg minden nap ugyanabban az időpontban takarodót fújni és a világító technikai eszközöket mindenképpen iktassuk ki a szobájából (TV, telefon, stb.).