Az 5-10 évesek majdnem felének van már mobiltelefonja

Zabolai Margit
Írta: ,
Az 5-10 évesek majdnem felének van már mobiltelefonja

Kép forrása: McKaela Lee/unsplash.com

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban minden második 5 és 10 év közötti gyereknek már saját mobiltelefonja van.

A telefonnal alszanak

A Childwise, a gyermekekre szakosodott kutatóintézet vizsgálatai azt mutatják, hogy ebben a korcsoportban a gyermekek 47% -a rendelkezik mobiltelefonnal, ez az arány tavaly 38% volt, és egy év alatt 9%-kal növekedett.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a gyermekek többsége hétéves korára már megkapja az első saját mobiltelefonját, és nagyon gyorsan állandó használókká is válnak, hamar erős kötődés alakul ki: a megkérdezettek több mint fele vallotta, hogy „mindig mobiljával az ágya mellett alszik”.

AndreyPopov/depositphotos.com

A felmérés során azt is vizsgálták, hogy a telefontulajdonos gyerekek mennyire férnek hozzá az internethez a telefonjukon keresztül, és úgy találták, hogy azon gyerekek 71%-a, akik saját mobillal rendelkeznek, a világháló böngészésére is használják azt.

Mindeközben a gyerekek internetezéssel töltött ideje is növekedett, egy átlagos gyerek a felmérés szerint most már napi 3 órát tölt böngészéssel, ami enyhe növekedést mutat a tavalyi év számaihoz képest. A 7 és 10 éves gyerekek körében viszont kiugró volt a növekedés, ők csaknem egy órával több időt töltenek minden nap az internet előtt, mint tavaly.

A gyerekek által látogatott oldalak és alkalmazások közül közül a Childwise adatai szerint a YouTube a legnépszerűbb, ezt követi a Snapchat, az Instagram, a TikTok és a Fortnite.

Kikerülnek a szülő látóteréből az internetre szabaduló gyerekek

Mactrunk/depositphotos.com

A Childwise az Egyesült Királyságban körülbelül 2 000, 5 és16 év közötti gyermek bevonásával készítette el éves felmérését, melyből a fenti adatokat kapta.

Simon Leggett, a Childwise kutatási igazgatója elmondta, hogy a mobiltelefonok ma „uralják” a gyermekek életét, hozzátéve: a szülők számára komoly feladat lehet a gyermekek digitális eszközeit felügyelni, hiszen a mobiltelefon nagyon személyes és privát eszköz. Vagyis egy internetes hozzáférést biztosító mobiltelefon nagyon megnehezíti, hogy a szülő monitorozni tudja, a gyermeke mennyi időt tölt az interneten és milyen tartalmakat keres fel.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!