Érzelemkezelő gyakorlatok gyerekeknek – 4 hasznos könyvet ajánlunk

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

A kisgyerekek lelkében ott kavarog egy csomó érzelem, és ezeket nem mindig tudják megfogalmazni. Sokféle gondolat kering a fejecskéjükben, amiket nehéz még megérteniük. A düh, a harag, a félelem, a szomorúság kezelésében a kicsik ezért a szüleikre számítanak – összegyűjtöttünk pár nagyon bájos könyvet, amiben könnyen alkalmazható, kreatív érzelemkezelő gyakorlatokat találhatsz.

Ülj figyelmesen, mint egy béka! Kép forrása: libri.hu

A mindfulness a tudatos jelenlét gyakorlásán alapul, ami bizony nagyon hatékony segítséget nyújthat a gyerekeknek is az érzelmek értelmezésében. Eline Snel egyszerű meditációs technikái a félelmek, a nyugtalanság és a szorongás feloldásában segítenek. A szerző terapeutaként, pszichológusként több mint húsz éve gyűjti a tapasztalatait, és könyvében az általa kifejlesztett programot mutatja be. 

Az érzelemkezelő módszerek közül az egyik kedvencünk a Kívánságfa, ami segít a vágyak elképzelésében. A játék arra buzdítja a gyermeket, hogy képzelje magát egy gyönyörű vidékre, a békés környezetben lásson meg egy öreg fát, melyen fehér galambok ülnek. A galambok fülébe kell súgnia a vágyait, a madárkák pedig megpróbálják teljesíteni ezeket. Ez a CD-mellékletet is tartalmazó könyv szerintem a szülők lelkén is új kapukat képes megnyitni.

Szomorú vagyok Kép forrása: scolar.hu

Gaston egy szupercuki kis unikornis, akinek a sörénye mindig változtatja a színét, attól függően, hogy milyen hangulata van, hogyan érzi magát. Ha boldog, akkor sárga, ha féltékeny, akkor pink, dühösen pirossá változik, ha éppen bűnbánóvá válik, akkor narancssárga lesz, ha szégyenlősködik, akkor lila, ha megijed, zöld, durcásan világoskék, szomorúan pedig sötétkék.

A színek egy-egy lelkiállapotot tükröznek.

A szerző óvodai relaxációs terapeuta és grafikus is, akinek aranyos kis unikornisával a gyerekek könnyen azonosulhatnak. A módszerek 3 éves kortól ajánlottak. A szomorúságot kezelő kötetben az egyszarvú egyedül marad egy játék során, mert összeveszett a tásaival. Bánatát nem tudja leplezni, még otthon is búslakodik. Egy trükkös légzőgyakorlattal azonban elhessegetheti a szürke felhőt a fejéből.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!