Van értelme sarokba állítani a gyereket? Szakember válaszol, mi a megfelelő „bünti”

Szőke Angéla
Írta: ,

A gyerek valami rosszaságot csinál, leteremted és a sarokba állítod, vagy a szobájába küldöd, hogy „gondolkozzon el” azon, amit tett. Napjainkban már sokan maradinak tartják ezt a technikát, ezért a Psychology Today több gyermekpszichológust is megkérdezett a témában.

Dr. Compton szerint a gyerek „büntibe állítása” azt az üzenetet hordozza, hogy ha nem viselkedsz jól, elkülönítelek a családtól, a barátaidtól és eltiltalak egy időre a játéktól. Azzal, hogy a gyereket arra próbáljuk rávenni, hogy reflektáljon arra, hogy mit csinált rosszul, nagyon kis valószínűséggel fogjuk elérni azt, hogy ne tegye meg többet. Ilyenkor ő ugyanis nem a bűnösségén elmélkedik, hanem csak azon, hogy a szülő milyen igazságtalan vele.

Azért sem konstruktív ez a nevelés, mert arra is gondolhat, hogy a szülők azért különítik el, mert nem akarnak vele lenni és ez még jobban erősíti bennük az izoláció érzését és a szorongást. 

Egy másik szakember, Dr. Kolari szerint viszont a sarokba állítás hasznos lehet, mondván egyre több gyerek küzd azzal a problémával, hogy nem tudja kordában tartani érzelmeit, ezért igenis szükségük van arra, hogy szüleik határokat szabjanak nekik. Mivel a gyereknek meg kell tanulnia, hogy tetteinek következményei vannak, egy kis büntiben-állás jó lecke lehet számára. Ez főleg olyan helyzetekben hasznos, ha például az egyik gyerkőc elveszi a másik játékát. Ha sarokba állítjuk, megtanulja, hogy ennek az a következménye, hogy senki nem játszik vele és ezért változtatni fog viselkedésén.

Fontos, hogy ne kiabáljunk vele és küldjük el, hanem magyarázzuk el neki, hogy miért történik az, hogy őt most kivonjuk a játékból.

Ha nem elsősorban büntetésként éli meg a szigort, hanem valóban következményként, sokkal hatásosabb lesz a módszer. Ha a szülő nem tanítja meg a gyereknek azt, hogy tettei következményekkel járnak, akkor maga az élet fogja, ami sokkal keményebb tanító. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!