Ennyiféle szülőtípus létezik – válaszd ki, hozzád melyik áll legközelebb!

Nagy Niki
Írta: ,
Ennyiféle szülőtípus létezik – válaszd ki, hozzád melyik áll legközelebb!

Kép forrása: unsplash

A szülőlétre nincs előre meghatározott útmutató, ezért természetes, hogy mindenki másképp próbálja megoldani, hogy a gyerekéből vállalható felnőtt váljon. Hét különböző típust mindenképpen megkülönböztetünk egymástól aszerint, hogy hogyan viselkedik a saját gyerekével – te melyikbe tartozol?

Parancsoló szülői viselkedés

Rengeteg szakértő szerint ez a legcélravezetőbb mind közül, hatékony és követhető, ami a gyereknek nagyon fontos. Az ilyen szülő ismérve az, hogy egyértelmű, könnyen követhető határokat szab, normális elvárásai vannak a gyerekei felé, hajlamos a pozitív visszacsatolásra, és meghallgatja a gyerek véleményét is.

A szigorú, de igazságos és szerető szülő mintaképe. Bár tökéletesen működhet, a szülőktől nagy odafigyelést és következetességet igényel.

Tekintélyelvű szülői viselkedés

„Amíg az én házamban laksz, azt csinálod, amit én mondok!” – ismerős? Ha igen, akkor már biztosan egy tekintélyelvű szülőről beszélünk, aki felhasználja a felsőbbrendű helyzetét ahhoz, hogy a gyerek engedelmeskedjen neki. A büntetés és az ambiciózus célok jellemzik az ilyen szülőt, na meg az, hogy nem igazán pártolja az egészséges kommunikációt a szülő és a gyerek között.

Kötődő szülői viselkedés

 Az ilyen viselkedés gyerekközpontú, rengeteg szeretettel és odafigyeléssel, a legtöbb ilyen szülő még együtt is alszik a gyerekkel, nem kiságyban altatja. Mindig a gyerek szükségletei kerülnek előtérbe, a szülő azonnal kielégíti őket kérdés nélkül.

Furcsának tűnhet, de kutatások szerint az ilyen szülői kötődéssel felnövő gyerekekből független, kevésbé stresszes, ellenálló, empatikus felnőtt lesz, aki képes uralkodni az érzelmein.

Megengedő szülői viselkedés

A megengedő szülők szeretők és kedvesek, a gyerek szükségleteit helyezik előtérbe. Nem szabnak szabályokat, nem akarják kontrollálni a gyereküket, és megengedik nekik, hogy döntéseket hozzanak, még akkor is, ha később megbánják azokat, vagy a szülő előre látja, hogy nem ezek a jó döntések.

A gyerek ennek hatására elég sok bajba keveredhet, de ha a személyisége olyan, csakúgy, mint a kötődő szülői viselkedésnél, egy egészséges, független, empatikus felnőtté válhat, aki nagyon boldogan emlékszik vissza a gyerekkorára.

Szabadon engedő szülői viselkedés

A gyerek egészen nyugodtan mehet, és csinálhatja a dolgát, a szülő nem szól bele a döntéseibe – viszont a megengedő szülővel ellentétben egyengeti a gyerek útját, és terelgeti a jó irányba, anélkül, hogy szabályozná, mit tehet, és mit nem.

Az ilyen szülők függetlenséget, kontrollt, felelősséget és szabadságot adnak a gyereküknek, de cserében elvárják néhány nagyon egyszerű szabály betartását, és ha ez nem történik meg, a gyereknek viselnie kell a szigorú következményeket. A gyerek így önállóbbá, stresszmentesebbé nő fel, mert már korán találkozik döntéshelyzetekkel, és azzal is, hogy a tetteinek következményei vannak.

Helikopter szülői viselkedés

Ez a megengedő szülői viselkedés ellentéte: a szülő a gyereke minden lépését kontrollálni akarja, az élete minden területére rátenné a kezét, és még véletlenül sem engedi meg a gyereknek, hogy saját döntéseket hozzon.

Hiába viselkedik a szülő a szeretet és az aggodalom miatt úgy, ahogy, ez a gyereknek minimálisan sem tesz jót, mert nem tanulja meg saját maga egyengetni az útját. Kutatások kimutatták, hogy az ilyen szülők gyerekei gyakrabban és többet isznak, és vakmerőbbek, gyakrabban kerülnek bajba.

Gondatlan szülői viselkedés

A szülő nem folyik bele a gyereke életébe, sokszor saját döntésből, de még gyakrabban rajta kívül álló okok miatt (több műszakos munka, egyedülálló szülő, satöbbi). A szülő a minimálisnál nem foglalkozik többet a gyerekkel, az alapvető szükségleteit elégíti csak ki, tovább már nem megy.

Ez nagyon káros a gyerekre nézve, rengeteg negatív vonatkozása van felnőttkorban, ráadásul azok, akiknek ilyenek voltak a szülei, nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is hasonló szülők később.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba