5 tipp eltévedt gyerekek megtalálásához

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Egy aktív, kíváncsi gyerek képes pillanatok alatt elkóborolni. Készülj fel erre, és add tudtára érthetően, mit tegyen, ha eltévedne, elveszne. A témáról részletesebben itt olvashatsz: Heidi Murkoff ‒ Sharon Mazel: Mire számítsunk? A bébiszitter kézikönyve ‒ A 61 leggyakrabban feltett kérdés (Partvonal Könyvkiadó, 2006). 

Az első percek

Az első dolga az, hogy maradjon ott, ahol van. Ha elszakad tőled, akkor ne menjen tovább, például ne sétáljon ki az áruházból, parkból, játszótérről, mert keresni fogod, és akkor találod meg legkönnyebben, ha a közelben marad. 

A második legfontosabb dolog, hogy hívjon téged, hangosan szólongasson a neveden.

Keressen egy anyagfigurát, mondja meg valakinek, aki hasonlít rád, és gyerekkel van, hogy eltévedt, és nem talál vissza hozzád.

Ha nincs ilyen nő a környéken, akkor keressen egy tekintélyt parancsoló embert, például menjen oda egy biztonsági őrhöz, rendőrhöz vagy egy névtáblát viselő áruházi eladóhoz, és tőle kérjen segítséget. 

Nyugalom

Ha zsúfolt helyen nem találod a gyereket, először is őrizd meg a nyugalmadat. Vegyél egy mély lélegzetet, majd összpontosíts a gyerek keresésére.

Kezdj el kiabálni, így még ha a gyerek nem is lát téged, esetleg meghallja a hangodat. Nyugodtan, de hangosan kiabáld a nevét. Egyedül szinte lehetetlen átkutatni egy nagy területet, legalábbis sok ideig tart, ezért kérj segítséget.

A szupermarketben szólj a biztonsági őrnek, a parkban a többi szülőnek, hogy elveszett a gyerek. Vedd igénybe több ember segítségét a kereséshez.

Adj személyleírást a gyerekről, mondd el azt is, milyen ruhát visel.