5 tipp eltévedt gyerekek megtalálásához

Írta: ,

Egy aktív, kíváncsi gyerek képes pillanatok alatt elkóborolni. Készülj fel erre, és add tudtára érthetően, mit tegyen, ha eltévedne, elveszne. A témáról részletesebben itt olvashatsz: Heidi Murkoff ‒ Sharon Mazel: Mire számítsunk? A bébiszitter kézikönyve ‒ A 61 leggyakrabban feltett kérdés (Partvonal Könyvkiadó, 2006). 

Az első percek

1/5 Az első percek

Az első dolga az, hogy maradjon ott, ahol van. Ha elszakad tőled, akkor ne menjen tovább, például ne sétáljon ki az áruházból, parkból, játszótérről, mert keresni fogod, és akkor találod meg legkönnyebben, ha a közelben marad. 

A második legfontosabb dolog, hogy hívjon téged, hangosan szólongasson a neveden.

Keressen egy anyagfigurát, mondja meg valakinek, aki hasonlít rád, és gyerekkel van, hogy eltévedt, és nem talál vissza hozzád.

Ha nincs ilyen nő a környéken, akkor keressen egy tekintélyt parancsoló embert, például menjen oda egy biztonsági őrhöz, rendőrhöz vagy egy névtáblát viselő áruházi eladóhoz, és tőle kérjen segítséget. 

Nyugalom

2/5 Nyugalom

Ha zsúfolt helyen nem találod a gyereket, először is őrizd meg a nyugalmadat. Vegyél egy mély lélegzetet, majd összpontosíts a gyerek keresésére.

Kezdj el kiabálni, így még ha a gyerek nem is lát téged, esetleg meghallja a hangodat. Nyugodtan, de hangosan kiabáld a nevét. Egyedül szinte lehetetlen átkutatni egy nagy területet, legalábbis sok ideig tart, ezért kérj segítséget.

A szupermarketben szólj a biztonsági őrnek, a parkban a többi szülőnek, hogy elveszett a gyerek. Vedd igénybe több ember segítségét a kereséshez.

Adj személyleírást a gyerekről, mondd el azt is, milyen ruhát visel. 

Visszafelé

3/5 Visszafelé

Indulj el visszafelé a bejárt útvonalon. Emlékezz vissza, hogy hol láttad utoljára a gyereket. Menj vissza, vagy arrafelé keresd.

Nézz körül ott is, ahol érzésed szerint lehet. Ha a játszótéren hintázni szokott, akkor a hintánál keresd. 

Hívd a rendőrséget, ha pár percen nem kerül elő a gyerek!

Óvodások

4/5 Óvodások

Az óvodáskorú gyerek szereti az önállóságot, de egy ilyen korú gyereket soha ne hagyj magára a lakáson kívül. Fogd a kezét, amikor az úttesten mentek át.

Tanítsd meg arra, hogy átkelés előtt fordítsa a fejét balra és jobbra, és figyelje, nem közeledik-e autó, és várja meg a szabad jelzést, mielőtt lelép a járdáról.

Ne biciklizzen forgalmas helyen, és mindig viseljen sisakot, görkorcsolyázáskor pedig még védőfelszerelést is: sisakot, térd- és könyökvédőt.

Felnőtt felügyelete nélkül ne játsszon víz (tó, folyó, tenger) partján, akkor sem, ha jól úszik. Ismeretlen kutyák közeledtekor legyen óvatos.

Idegenek

5/5 Idegenek

Tanítsd meg neki, hogy az idegenekkel legyen óvatos. A gyerekek szeretnek elkószálni. Gondoskodj arról, hogy ne vihesse el senki.

Amellett, hogy szemmel tartod, igyekezz megtanítani biztonsági szabályokra. Ne álljon szóba idegennel, hacsak az illető nem egy ismerős mellett áll. Az idegen olyan személy, akit nem ismer. Idegentől ne fogadjon el semmit.

Fusson el bárkitől, akit nem ismer, és valamit adni akar neki. Mondd meg neki, hogy kiabáljon segítségért, ha valaki erőszakoskodni kezd vele.

Soha ne menjen sehova idegennel. Ne szálljon be az autójába senkinek, csak akkor, ha te erre engedélyt adsz.

Könnyebben magad mellett tarthatod, ha a kiruccanások alatt elfoglalja magát valamivel

Tanítsd meg arra is, hogy mindig látó- és hallótávolságon belül maradjon. Csak addig a távolságig engedd el egyedül, amíg jól látjátok és hívni is tudjátok egymást. Ha valami rossz érzést kelt benne, azt feltétlenül mondja el neked.