Két életszakasz, amelyben az agyad traumáknak van kitéve

Zabolai Margit
Írta: ,

Az agyi képességet számos tényező befolyásolja, a génektől és neuronoktól kezdve a különböző, életünk során szerzett behatásokig. Ezek a külső tényezők azonban különösen két életszakaszban válnak igazán kulcskérdéssé, és a legérzékenyebb periódusokban akár életre szóló elváltozásokat is okozhatnak.

Totyogók és kamaszok

Tara Swart, az MIT idegtudósa szerint két olyan életszakasz van, amikor az agyi tevékenységet is befolyásoló traumák a legnagyobb eséllyel okoznak valamiféle károsodást, ami aztán a későbbiekben is is okozhat nem megfelelő agyi működést. A „terrible two”, azaz „rettenetes kettes”-ként emlegetett életkor, és a tinédzserévek azok, amikor a tudós szerint leginkább sérülékenyek vagyunk.

Szívfájdító bizonyíték

Egy kisgyermek első két évében rengeteg minden történik, és az agy is bámulatos sebességgel sajátít el új képességeket. A két éves kor környéke azonban kiemelkedő: ekkor kezdenek ugyanis a kisgyerekek – átlagosan – beszélni, és már nem csak arról van szó, hogy egy-egy szót elismételnek a szüleik után, hanem megpróbálnak kommunikálni a körülöttük lévőkkel. Ebben a rendkívül érzékeny korban az elutasítás, vagy az érzelmi inger hiánya borzalmas következményekkel járhat.

Egy tanulmányban azokat a felnőtteket vizsgálták, akik gyerekként romániai árvaházakban nőttek fel, a kommunista rezsim összeomlása után, zsúfolt, rideg intézményekben. Ugyan ezeket a gyerekeket etették, ruházták és tisztán tartották, nagyon kevés, vagy szinte semennyi törődés, ölelés jutott nekik a felnőttektől.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?