Együtt főzés = okosabb gyerek?

Írta: ,

Eddig te is inkább halogattad a főzést a gyerkőcökkel, mert utálod eltakarítani a lisztes kéznyomokat és a kiöntött tejet? Akkor most felsorolunk jó pár okot, hogy miért érdemes mégis összemaszatolni az egész konyhát velük!

Kezdődjön a főzőcske!

1/7 Kezdődjön a főzőcske!

Mostantól vedd úgy, hogy a közös kevergetés, gyúrás, válogatás együtt töltött minőségi idő, azaz összekötöd a kellemeset a hasznossal. Olyan foglalatoskodás ez, amit neked úgyis muszáj, a gyerekek meg biztosan kíváncsiak rá. Éreztesd a velük, hogy ez egy olyan különleges program, amiben nem lehet minden nap részt venni, de amikor igen, akkor nagyon is számítasz a részvételére!

Mosson jól kezet, használja a körömkefét is, és vegye fel a kis köpenyét. A te feladatod addig, hogy biztonságossá teszed a környezetet. Rakj el mindent a közelből, ami vág, szúr, törékeny stb., olyan helyre, ahol nem érheti el főzés közben. Ha biztosra akarsz menni, a padlóra tegyél festőfóliát, mert így kevesebbet kell majd takarítanod a főzős móka után. És hogy milyen pozitív hatása lehet, ha a pici a kukta? Soroljuk!

Merre az arra?

2/7 Merre az arra?

A receptleírásból megtanulja követni az utasításokat, a sorrend fontosságát.

Minél kisebb, annál kevesebb összetevőből főzzetek, sőt inkább olyat készítsetek, amit nem kell hőkezelni.

A cikk végén található táblázatból kiderül, bizonyos korú gyerekekkel mit érdemes készíteni.

Olvasni jó!

3/7 Olvasni jó!

A 6 éves gyerekeket meg lehet kérni, hogy ők olvassák fel a recepteket.

Általában rövid mondatok vannak a leírásokban, ezért könnyű őket értelmezni még akkor is, ha éppen akkor tanulnak olvasni.

Ezzel ráadásul nő a picik szókincse is, hiszen a főzésnél olyan szakszavakat (párolás, dagasztás, élesztőgomba stb.) is használunk, amiket hétköznapokon nem biztos.

1 kg = 1000 g Kép forrása: roseandgrey.co.uk

4/7 1 kg = 1000 g

Nemcsak olvasni, számolni is tanít a főzés! A mennyiségek átváltása persze már nagyobb gyerekeknek való, de amíg kicsi, addig is engedd, hogy a mérleggel játsszon.

Mérjen le egy tojást, egy citromot, egy kiló lisztet, hogy lássa, mi több, mi kevesebb.

8-­9 évesen már lehet gyakorolni velük a mennyiségek átváltását is.

Konyhakémia

5/7 Konyhakémia

– Hogyan olvad fel a cukor a tejben?

– Miért kel meg az élesztőtől a tészta?

– Miért kell hajtogatni a tésztát?

– Mennyi ideig kell sütni a húst?

– Hány fokon forr a víz és fagy jéggé?A kémiai/fizikai folyamatokat ennél jobban semmi sem mutatja meg, de nem kell egyenleteket magyarázni, éppen elég "konyhanyelven"!

Veled könnyebb!

6/7 Veled könnyebb!

Kutatások bizonyítják, hogy az agysejtekre jó hatással van, ha olyan érzelmi környezetben tanul a gyerek, ami neki kellemes, biztonságos.

Tehát amiket főzés közben tanítasz neki, az duplán ér!

Azt viszont ne felejtsd el, hogy ehhez az is szükségeltetik, hogy minden konyhai programotok teljesen stresszmentes legyen!

7/7 Mit érdemes készíteni kortól függően?

Kor

Mit csinálhattok a konyhában együtt?

2-3 éves

­

Terítés, citrom- vagy narancscsavarás, salátacentrifuga, számolja meg az evőeszközöket, vagy a gyümölcsöket, szedje a fűszernövényekről a levelet, főtt kihűlt krumplit összenyomhatja. Hideg dolgokat keverhet.

4-5 éves

A finom motorikus mozgások javítására adhatsz a kezébe apróbb dolgokat is, például válogathat lencsét, sárgaborsót, babot. Megkenhet dolgokat, puha ételeket műanyag késsel felszeletelhet. Csináljatok édes és sós golyókat – ez nagyon jól fejleszti a kezét (pl. sajtos-reszelt répás golyó, kókuszgolyó, trüffel, húsgolyó).

6-7 éves

Kimérhet alapanyagokat kanállal, mérlegen stb., pucolhat, szeletelhet, szűrhet konzerv zöldségeket, befőttet, mosott gyümölcsöket. Díszíthet süteményeket.

8-9 éves

Ez a kor legjobb a főzéstanításra, mert már elég ügyesek, és még elég érdeklődőek. Kinyithat konzervet, robotgépet használhat, megtöltheti a muffinformát tésztával. Könnyű recepteket egyedül is megcsinálhat már, mint például a gofri, palacsinta, tésztaszósz, rántotta, melegszendvics, tortillatekercs.

10-12 éves

Hagyni kell önállóan tenni-venni a konyhában – később neki is és neked is könnyebb lesz életed, ha már egy-két dolgot egyedül is meg tud magának csinálni. Tanítsd meg a tűzhely, a mikró, a háztartási gépek használatára, mit, mennyi ideig, milyen hővel érdemes főzni vagy sütni. Fontos, hogy legyél türelmes, ha valamit elront, eltör, odaéget!