Egyik kicsi, másik pici? – Tippek a kétgyerekes időszakra

Írta: ,

Egyik sír a másik miatt, vagy a kicsi megébred, amikor a nagyobbikat éppen sikerült elaltatni? Ha nemrég született meg a második gyermeked, valószínűleg Te is tapasztaltad már, hogy nem mindig könnyű eleget tenni az eltérő igényeknek. Összegyűjtöttünk néhány „mama tippet”, ami segíthet megkönnyíteni ezt az időszakot!

Priorizálj! Kép forrása: bloglovin.com

1/4 Priorizálj!

Ha mindent bele szeretnél sűríteni 24 órába, akkor lassacskán az idő és a gyerekek rabja leszel. Kerüld el ezt a mókuskereket, és állíts fel fontossági sorrendet, amit következetesen be is tudsz majd tartani. A gyerekeknek is könnyebb lesz megtanulni a „miheztartást”, ha kialakítod a napi rutinjukat.

Ha tudják, mikor várható az ígért játszóterezés, vagy akár a nagyobbikkal kettesben töltendő percek, akkor nyugodtabban töltik majd el a nap azt megelőző részét is. Ha ezeket mindig betartod, nem kell annyit viaskodnod a gyerkőcökkel.

Hangold össze a feladatokat Kép forrása: macetesdemae.com

2/4 Hangold össze a feladatokat

Bár anyuka vagy, és ebből kifolyólag sokszor kinő a képzeletbeli harmadik kezed, de hogy magadra is jusson egy kis idő, oszd meg a figyelmed kettőjük közt. Ezt csak úgy tudod megcsinálni, ha összehangolod a napi rutinfeladatokat.

Például amíg szoptatod a picit, addig ültesd magad mellé a nagyobbikat, és mesélj neki vagy színezzetek.

Ha a nagyobbik elalszik, és végre van időd egy kis házimunkára, a kicsi azonban épp nyűgösködik, akkor kösd magadra, és próbáld meg így elvégezni a könnyebb feladatokat.

Figyelj a nagyobbra Kép forrása: jackieculmer.com

3/4 Figyelj a nagyobbra

Nagytesónak lenni kezdetben mindig olyan érzés, mintha megfosztották volna az imádott trónjától, és a kis betolakodó miatt ő mindenben csak a szeretett, de második szerepbe került volna. Figyelj az apró részletekre! Miért ne kaphatná meg előbb a reggeli szendvicsét, mielőtt szoptatni kezdesz, vagy miért ne választhatná ki ő a helyét a kocsiban, mielőtt beteszed a gyerekülést?

A kicsi ebben nem fog sérülni, a nagyobbiknak viszont sokat számítanak ezek az apró gesztusok. Fontos, hogy amellett, hogy megosztod a figyelmed, legyenek mindkettővel „csak anya és én” momentumok. Például amíg a nagyobb szakkörön van, addig tudtok a másikkal kettesben lenni, és fordítva, amikor esténként a picit előbb elaltatod, akkor bebújhatsz a nagyobb mellé, hogy neki is el tudd mesélni a kedvenc meséjét.

Becsüld meg magad, merj segítséget kérni! Kép forrása: elitedaily.com

4/4 Becsüld meg magad, merj segítséget kérni!

Idilli családkép ide vagy oda, vannak olyan pillanatok, amikor minden a feje tetejére áll. Ilyenkor egyáltalán nem kudarc belátni, ha segítségre van szükséged. Ha magadra nincs időd, akkor kezdd a pároddal – de ha pont ő az, akire egyáltalán nem marad már energiád, akkor jönnek a nagyik, tesók vagy akár a legjobb barátok.

Ha vannak kisgyerekes barátaitok, akkor alurkóknak még nagyobb móka lesz a közös bandázás. Hidd el, legtöbben szívesen segítenek, főleg ha tudják, hogy ez oda-vissza működik. A hétköznapokban persze nehéz másra bízni a gyereket, ezért ilyenkor vond be a nagytesót! Ezzel két legyet ütsz egy csapásra: nem érzi majd magát kirekesztettnek, mert segíthet a kistesó etetésében, altatásában, de közben neked is levehet egy kis terhet a válladról.