Egy szülő dolga iskolakezdéskor - A teljes lista!

Írta: ,

Az évkezdés nem könnyű időszak, és könnyen lehet, hogy szeptember 1-jére már úgy érzed, azt sem tudod, hol áll a fejed. Hogy semmiről ne feledkezz meg, összeszedtük a listát azokról a dolgokról, amik legtöbbször kimaradnak, és amik utána a legtöbb kapkodást okozzák. Intézd el őket idejében, hogy később ne fájjon miattuk a fejed! (x)

Tanszerek beszerzése

Mire minden könyvet becsomagoltok, beszerzitek a füzeteket és megvan az iskolatáska is, sokan megfeledkeznek róla, hogy érdemes átnézni a már meglévő tanszereket is.

Kisebbeknél érdemes átnézni a tolltartót, ha kell, új színeseket beszerezni, vagy szépen kihegyezni a régi, még használható darabokat.

Nagyobbaknál általában a körző, vonalzó, számológép szokott fogyóeszköz lenni, érdemes ezeket is ellenőrizni, hogy ne kelljen szeptember első hetében még egy kört futni miattuk.

Ebéd/uzsonna leszervezése

Járj utána, hogy biztosított-e az iskolai étkezés, és ha igen, akkor az megfelel-e a gyermeked diétájának. Ha igen, fizesd be mielőbb az ebédet, ha pedig nem, akkor már most találjátok ki, hol és mit fog enni a gyerek. Ha délutáni edzése vagy különórája van, és csak későn ér haza, akkor érdemes egy házon kívüli extra étkezésről is gondoskodni. Ha a gyerek időben otthon van, de te sokáig dolgozol, egy előre szervezhető ételrendelős szolgáltatás megfizethető alternatíva lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásért.

Sportszerek beszerzése, felfrissítése

Érdemes kihasználni az iskolakezdési akciókat és a nagyobb választékot, és ilyenkor beszerezni a szükséges sporteszközöket is, akár a tornaórára, akár a különedzésre. Bizonyosodj meg róla, hogy a gyerkőc semmit nem nőtt ki, semmi nem használódott el.

Akár pótolni kell valamit, akár új sportágba fog a lurkó, az Interpsort-ban széles kínálatot találsz minőségi, de megfizethető termékekből, így az iskolakezdési költségvetést sem kell felrúgnod, de év közben sem lesz gondod a sportszerek pótlására.

Egyeztetni a tanárokkal

Az év eleji időszakban sok tanár tart fogadóórát, amit neked is érdemes kihasználnod. Különösen érdemes felkeresni azoknak a tárgyaknak az oktatóit, amelyek korábban esetleg nehézséget okoztak a gyereknek, vagy amelyek kiemelten fontosak a továbbtanulása szempontjából.

Írd össze előre a kérdéseidet, és beszéljétek meg a pedagógussal közösen, mik a célok, mit vártok a gyerkőctől az év során, és te mit tehetsz azért, hogy segíts neki elérni ezt.

Ha pontosan tudod, mikor hol kell tartanotok, nem kell majd a félév vagy az év végén kapkodni a javításért, mindenki sokkal nyugodtabb lesz egész évben.

Naptárak összehangolása

Ha elkészült a gyerek vagy gyerekek órarendje, akkor érdemes a saját naptáradba is beírni azt. Ha elektronikus kalendáriumot használsz, akkor létrehozhatsz egy ülön fület, így nem látod mindig az órarendet, de egyetlen kattintással előhívhatod azt, és azonnal látod, mikor hol van a gyerek, melyik nap van edzésen és mikor végez korábban.

Év közben, a teendők szervezése során különösen hasznos lesz, ha ezt bármikor látni tudod, ráadásul ha megosztod a naptárat, akkor azt a gyerek is tudja szerkeszteni, és még azt is mindig tudni fogod, melyik nap van matekdolgozat vagy melyik nap játszanak meccset, ha ezeket folyamatosan vezeti magának.