5 dolog, amit minden édesapának el kellene mondania a lányának

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az apával való kapcsolat milyensége iszonyúan fontos a kislányok szempontjából. Azt már bizonyára tudod, hogy a kislányod majd az apukájának a mintájára választ magának párt, tehát elsősorban az lesz számára mérvadó, ahogyan veled viselkedik a kedvesed. Éppen ezért, ha kicsit feszélyezett, nem igazán tudja, mit és hogyan mondjon a gyermekének, akkor neked kell kicsit segítened a háttérben. Például azzal, hogy felhívod a figyelmét az alábbi gondolatokra.

Rengeteg felesleges vita, veszekedés elkerülhető lenne a hétköznapok során, ha a szülők önálló identitásként kezelnék a gyermekeket. Ez különösen sokat tud segíteni a dac- és kamaszkorszak idején, amikor a gyermekek egyébként is próbálgatják a határaikat, szárnyaikat.

Tény és való, hogy a szülőké a felelősség, ők döntenek, és nyilván nem arról van szó, hogy mindenben engedni kell (sőt). De a legtöbb vita azzal is elrendezhető, ha megkérdezzük a gyerekektől, mi a véleményük, mit szeretnének, és adott esetben felajánlunk nekik egy kompromisszumot.

Egy-egy ilyen kérdés számos kisebb-nagyon problémára is rávilágíthat és megakadályozhatja, hogy elfojtott érzelmekkel, gondolatokkal kelljen küszködnie a kicsiknek.

Természetes, hogy a világon minden kincsnél jobban félted a gyermekedet, és erre az egészre rátesz egy lapáttal, ha kislányod született. Ilyenkor minden apa elbizonytalanodik, hiszen férfiként tökéletesen tudják, hogyan gondolkodik az „erősebbik nem”, és azt is, milyen veszélyek várnak egy lányra, nőre, amikor kikerül a nagybetűs életbe.

Biztos te is mindentől óvni akarod, de ez nem lehetséges, az állandó tiltás pedig csak veszekedéseket és bizalmatlanságot szül.

Jó, ha már egészen kiskora óta megpróbálod felépíteni, stabil alapokra állítani a köztetek levő bizalmat, ez segít ugyanis majd a későbbiek során.

Felvértezheted a tudásoddal, ismereteiddel és minden tőled telhetőt megtehetsz, hogy fizikálisan és mentálisan is megvédhesse magát. De mégis az a fontos, hogy érezze és hallja: bízol benne.