5 dolog, amit minden édesapának el kell mondani a lányának

Szabó Erzsébet
Írta: , Frissítve:

Az apával való kapcsolat milyensége iszonyúan fontos a kislányok szempontjából. Azt már bizonyára tudod, hogy a kislányod majd az apukájának a mintájára választ magának párt, tehát elsősorban az lesz számára mérvadó, ahogyan veled viselkedik a kedvesed. Éppen ezért, ha kicsit feszélyezett, nem igazán tudja, mit és hogyan mondjon a gyermekének, akkor neked kell kicsit segítened a háttérben. Például azzal, hogy felhívod a figyelmét az alábbi gondolatokra.

Rengeteg felesleges vita, veszekedés elkerülhető lenne a hétköznapok során, ha a szülők önálló identitásként kezelnék a gyermekeket. Ez különösen sokat tud segíteni a dac- és kamaszkorszak idején, amikor a gyermekek egyébként is próbálgatják a határaikat, szárnyaikat.

Tény és való, hogy a szülőké a felelősség, ők döntenek, és nyilván nem arról van szó, hogy mindenben engedni kell (sőt). De a legtöbb vita azzal is elrendezhető, ha megkérdezzük a gyerekektől, mi a véleményük, mit szeretnének, és adott esetben felajánlunk nekik egy kompromisszumot.

Egy-egy ilyen kérdés számos kisebb-nagyon problémára is rávilágíthat és megakadályozhatja, hogy elfojtott érzelmekkel, gondolatokkal kelljen küszködnie a kicsiknek.

Az apa-lánya kapcsolat sokaknál azért nem olyan felhőtlen, mert az apák nem éreztetik azt, hogy minden kérdésre, beszélgetésre nyitottak.

A megfelelő viszonynak a kiépítése már gyerekkorban elkezdődik, mégpedig azzal, hogy leülünk játszani a gyerekünkkel, és odafigyelünk rá, ha mond valamit.

Ez sokszor nehezére esik az édesapáknak, hiszen amikor hazaérnek a munkából, akkor kis eséllyel van kedvük játék-teát főzni, vagy éppen Barbie-babát fésülgetni.

Sajnos vagy nem sajnos, a későbbi jó kapcsolat megalapozása ezzel kezdődik. Ha kislánykorában odafigyelsz a számára fontos dolgokra, akkor tudni fogja, hogy veled mindent megbeszélhet.

Főleg, ha ezt el is mondod neki néhányszor!