Civakodnak a gyerekek? Így segíthetsz nekik a konfliktuskezelésben

Fodor Veronika
Írta: ,

Amikor otthon a gyerekek veszekednek, előfordul, hogy a szülők is úgy érzik, mintha felfordulna a világ. De miért nem természetes, hogy néha ők is összekaphatnak? Gyerekpszichológusokat kérdeztünk meg a témában, akik elárultak néhány testvértippet, amivel segíthetsz a gyerekeknek a konfliktuskezelésben.

Engedd el az elvárásokat Kép forrása: kidsfinest.blogspot.com

Lehet, hogy számodra a családi harmónia a legfontosabb, a testvérek közötti civakodás mégis teljesen természetes folyamat. A gyerekek személyisége napról napra változik, ami sokszor diszharmóniát okozhat bennük (különösen, ha épp új életszakaszba lépnek).

Ranschburg Jenő Szülők lettünk című könyvében arról ír, hogy nem szabad a gyerekeket mesterségesen kibékíteni, hanem hagyni kell az indulatokat is felszínre törni. Az ilyen békítés később a nagyobbik gyerek jogkörének megnyirbálásában ütközhet ki – „te vagy az idősebb, neked kell engedned!”, és a családban szépen lassan kialakul, hogy a nagyobb mindig enged, a kicsinek pedig mindent szabad. Ez senkinek sem tesz jót, ezért néha jobb hagyni őket, hogy maguk között rendezzék a konfliktusos helyzeteket.

„Csak rád figyelek” Kép forrása: barefootblonde.com

Ha időd engedi, akkor legyél kettesben mindkét gyerkőccel, mert a testvérviták nagy része a gyerekkori féltékenységből adódik.

Lehet ez közös program vagy akár otthoni összebújás, csak érezzék azt, hogy nem kell mindig osztozniuk rajtad.

Lehetnek apás, anyás, tesós és családos progik is. Ez azért is fontos, mert ilyenkor tudtok megbeszélni olyan dolgokat, amire a családi asztalnál nincs mindig lehetőség.

Biztosítsd őt arról, hogy értékeled a képességeit, és kapjon tőled kellő dicséretet is.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019