Civakodnak a gyerekek? Így segíthetsz nekik a konfliktuskezelésben

Írta: ,

Amikor otthon a gyerekek veszekednek, előfordul, hogy a szülők is úgy érzik, mintha felfordulna a világ. De miért nem természetes, hogy néha ők is összekaphatnak? Gyerekpszichológusokat kérdeztünk meg a témában, akik elárultak néhány testvértippet, amivel segíthetsz a gyerekeknek a konfliktuskezelésben.

Engedd el az elvárásokat Kép forrása: kidsfinest.blogspot.com

1/4 Engedd el az elvárásokat

Lehet, hogy számodra a családi harmónia a legfontosabb, a testvérek közötti civakodás mégis teljesen természetes folyamat. A gyerekek személyisége napról napra változik, ami sokszor diszharmóniát okozhat bennük (különösen, ha épp új életszakaszba lépnek).

Ranschburg Jenő Szülők lettünk című könyvében arról ír, hogy nem szabad a gyerekeket mesterségesen kibékíteni, hanem hagyni kell az indulatokat is felszínre törni. Az ilyen békítés később a nagyobbik gyerek jogkörének megnyirbálásában ütközhet ki – „te vagy az idősebb, neked kell engedned!”, és a családban szépen lassan kialakul, hogy a nagyobb mindig enged, a kicsinek pedig mindent szabad. Ez senkinek sem tesz jót, ezért néha jobb hagyni őket, hogy maguk között rendezzék a konfliktusos helyzeteket.

„Csak rád figyelek” Kép forrása: barefootblonde.com

2/4 „Csak rád figyelek”

Ha időd engedi, akkor legyél kettesben mindkét gyerkőccel, mert a testvérviták nagy része a gyerekkori féltékenységből adódik.

Lehet ez közös program vagy akár otthoni összebújás, csak érezzék azt, hogy nem kell mindig osztozniuk rajtad.

Lehetnek apás, anyás, tesós és családos progik is. Ez azért is fontos, mert ilyenkor tudtok megbeszélni olyan dolgokat, amire a családi asztalnál nincs mindig lehetőség.

Biztosítsd őt arról, hogy értékeled a képességeit, és kapjon tőled kellő dicséretet is.

Második baba korszak Kép forrása: shop.sollybaby.com

3/4 Második baba korszak

Ha kistesó születik, akkor engedd a nagyobbikat egy kis időre újra babának lenni. A dédelgetés és a szeretgetés neki is jár, már akkor is, ha iskolás. Például altatás után bebújhatsz mellé is egy mesét mondani. Ilyenkor ne lepődj meg, ha visszaesik egy korábbi szintre, például veletek szeretne újra aludni!

Amint biztosnak érzi a helyét a családban, minden újra visszaáll a régi kerékvágásba. Attól viszont nem kell megijedned, ha másképp szereted őket. Nyugodtan mondhatod, hogy „te vagy a kedvenc nagy fiam” vagy „kedvenc kis hercegnőm”, mert nem a testvéréhez viszonyítva szereted őket, hanem önmagukért.

4/4 Tanítsd meg nekik az együttműködést

A konfliktust bár nem kell megoldanod helyettük, de annak okáról igenis kell beszélgetni, hogy megértsék, a másik érzéseit hogyan tudják elfogadni. Mesélhetsz neki a saját testvéreidről és arról,hogy gyerekkorotokban ti min civakodtatok. Ha a kicsik viszont túl sokszor veszekednek, akkor érdemes a pároddal való konfliktusokat tisztázni, mert sokszor a gyerekek civakodásai a szülők kapcsolatának tükörképe.

Ha látják, hogy ti milyen konfliktuskezelési módszereket használtok – például egy vita után mindig leültök azt megbeszélni – akkor nagyobb eséllyel náluk is ösztönösen kialakul az együttműködésre való hajlandóság.