4 baki, amit a legtöbb szülő elkövet

Írta: ,

A szülőség rengeteg buktatóval jár, ebben a cikkünkben pedig azokat az apró-cseprő bakikat szedtük össze, melyek óhatatlanul is előfordulhatnak.

1/5 Bárki lehet szülő

Bátran bevallhatjuk: szülőnek lenni minden szépségével együtt is nehéz feladat.

Szó szerint életek múlhatnak rajta, hogy milyenek vagyunk ebben a szerepben, mégsincs iskola, de még egy okj-s tanfolyam sem, ami erre felkészítene, és még csak egy pszichológiai vizsgálatnak sem kell alávetni magunkat, hogy alkalmasak vagyunk-e rá – kivéve persze az örökbefogadó szülőket.

Ezt a paradox helyzetet lehetne sokáig elemezgetni, de most könnyedebb vizekre evezve - és a szélsőségektől eltekintve - olyan bakikat szedtünk össze, melyek közül legalább egyet nagy valószínűséggel a szülők többsége elkövet.

Következetlenség Kép forrása: unsplash

2/5 Következetlenség

Ha te is anya vagy, biztosan ismerős a helyzet, amikor a gyerkőc kér valamit, amire aztán te élből rávágod, hogy nem. De ő nem tágít, újra és újra kérlel, aztán könyörög, látszik rajta, hogy nagyon komolyan gondolja, és nem sok esély van rá, hogy jobb belátásra tudod bírni.

Már látod a lelki szemeid előtt, hogy mekkora sírás lesz a vége a dolognak, ha nem engedsz.

Egy ideig még kitartasz, aztán – bár tisztában vagy vele, hogy a következetesség egy fontos dolog – végül beadod a derekad.

Vagy azért, mert közben végiggondoltad, és rájöttél, hogy tulajdonképp igent is mondhatsz a kérésre, vagy, mert egyszerűen meguntad már hallgatni a könyörgést – az vesse rád az első követ, aki még sosem csinált ilyet.

 

3/5 Zsarolás

Bizonyára a legtöbb szülő tisztában van vele, hogy a zsarolás nem épp ideális módja annak, hogy valamire rábírja a gyerekét.

Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor megunva a kérlelést, magyarázást, rábeszélést, egyszerűen elfogy a türelem, és elhangzik a „ha nem húzod fel a cipődet, nem megyünk sehova” jellegű mondat.

Nem szép, de sokszor úgy tűnik, mégiscsak hatásos – legalábbis rövidtávon.

Amikor pedig az ember idáig eljut, akkor általában nem gondolkodik hosszútávon, ugyebár, a lényeg, hogy itt és most végre haladjunk.

Rossz példa Kép forrása: Adaco/depositphotos.com

4/5 Rossz példa

Talán azt sem kell hosszasan ecsetelni, hogy a gyerekek elsősorban másolással tanulnak, a környezetük mintái, példái alapján – ezért is felesleges annyit magyarázni nekik a helyes viselkedésről.

Természetesen elsősorban a szülői viselkedést másolják, ezért is szokták mondani, hogy a gyerek a szülő tükre.

Abban pedig biztos lehetsz, hogy ha akár csak egyszer is valami olyat teszel, vagy mondasz, ami finoman szólva nem példamutató, az bizony megragad a gyerkőcben, és nehéz lesz felülírni.

Persze, az is egy jó minta, ha hibázol, és aztán azt belátod, megbeszélitek, ha szükséges, bocsánatot kérsz.

Egyáltalán nem baj, ha a csemetéd látja, hogy te is esendő vagy.

 

5/5 Figyelmetlenség

Leesett a kisbaba az ágyról, mert egy fél pillanatra nem néztél oda, netán beütötte a fejét a szekrényajtóba, amit véletlenül nyitva hagytál, vagy az ollóval vágta meg magát, amit elfelejtettél visszatenni a helyére?

Igen, ilyenkor valóban a szülő a hibás, de hidd el, mindenkivel előfordul, hogy véletlenül „árt” a gyerekének, hiszen sokszor nagyon nehéz gyerekszemmel tekinteni a környezetünkre, ahol az egyébként teljesen ártalmatlan dolgok is veszélyforrást jelenthetnek a kicsiknek. A sürgősségi osztályok dolgozói biztosan kisregényt tudnának írni a szülői felelőtlenségből született gyermekbalesetekről, de a legtöbbször nem ennyire súlyos a helyzet.

Szerencsére a gyerekek a kezdeti sírás után azért általában jól viselik ezeket a kisebb megrázkódtatásokat, és egyébként is még nagyon gyorsan regenerálódnak. Ne ostorozd magad, inkább szerezzen apróbb sérüléseket időnként, minthogy a széltől is óvd.