Apa, te fontos vagy nekem! – Ilyen hatással van az apa hiánya a gyermekre

Körtvélyfáy Zsófia
Írta: ,

Az én apukám a legerősebb a világon” – hallom gyakran négyéves kislányom szájából. Gyermekkoromban én sem gondoltam máshogy. Az enyém volt a leghumorosabb, legerősebb, legtehetségesebb, ő volt az, aki mindenhez ért. Persze azóta sok minden változott, de egy valami nem: még mindig tisztelem és tudom, hogy az egész személyiségemre hatással volt az, amit tőle kaptam. Akár jót, akár rosszat. De mi van azokkal, akiknek egyáltalán nincs apafigura az életükben? Akármilyen jó édesanya is valaki, ha megfeszül, sem tud egyszerre két szülői feladatot ellátni. Az apai tekintély sajnos semmivel nem pótolható.

Nemiség kérdése Kép forrása: babynameslog.com

Az apa nélkül felnőtt családokban megfigyelhető, hogy a gyermekek férfiassága/nőiessége csorbát szenved. Szakemberek egyetértenek abban, hogy a kislányok idővel elvesztik a védelmező férfi képét, nagylány korukra pedig kevésbé tudnak bízni a másik nem képviselőiben.

De a fiúknál sincs ez másként. Nincs egy igazi férfi minta az életükben, akitől bátran tanácsot kérhetnek, felnézhetnek rá és szinte letapogathatják, milyen is a nagybetűs ember.

Az évek múlásával nem meglepő tehát, hogy a családalapítás elől elzárkózó, elköteleződésre képtelen férfiak és nők válnak belőlük.

Kikkel vannak tele a börtönök?

Túlzás lenne azt állítani, hogy a börtönöket csak apa nélkül felnőtt rabok töltik meg, és hogy minden gyerekre igaz lenne mindez.

Hiszen, az édesanya is tud jó példát adni, tiszteletre, becsületre nevelni gyermekét, de tény, hogy több felmérés is bizonyítja, hogy a bűnözők jelentős hányada nem ismerte az apját, vagy nem ápolt túl jó viszonyt vele.

Ezek a gyermekek könnyen öntörvényűvé válhatnak, hiszen nehezebben sajátítják el a szabályok követését, mások jogainak tiszteletét.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019