Apa, te fontos vagy nekem! – Ilyen hatással van az apa hiánya a gyermekre

Írta: ,

Az én apukám a legerősebb a világon” – hallom gyakran négyéves kislányom szájából. Gyermekkoromban én sem gondoltam máshogy. Az enyém volt a leghumorosabb, legerősebb, legtehetségesebb, ő volt az, aki mindenhez ért. Persze azóta sok minden változott, de egy valami nem: még mindig tisztelem és tudom, hogy az egész személyiségemre hatással volt az, amit tőle kaptam. Akár jót, akár rosszat. De mi van azokkal, akiknek egyáltalán nincs apafigura az életükben? Akármilyen jó édesanya is valaki, ha megfeszül, sem tud egyszerre két szülői feladatot ellátni. Az apai tekintély sajnos semmivel nem pótolható.

Nemiség kérdése Kép forrása: babynameslog.com

1/5 Nemiség kérdése

Az apa nélkül felnőtt családokban megfigyelhető, hogy a gyermekek férfiassága/nőiessége csorbát szenved. Szakemberek egyetértenek abban, hogy a kislányok idővel elvesztik a védelmező férfi képét, nagylány korukra pedig kevésbé tudnak bízni a másik nem képviselőiben.

De a fiúknál sincs ez másként. Nincs egy igazi férfi minta az életükben, akitől bátran tanácsot kérhetnek, felnézhetnek rá és szinte letapogathatják, milyen is a nagybetűs ember.

Az évek múlásával nem meglepő tehát, hogy a családalapítás elől elzárkózó, elköteleződésre képtelen férfiak és nők válnak belőlük.

Kikkel vannak tele a börtönök?

2/5 Kikkel vannak tele a börtönök?

Túlzás lenne azt állítani, hogy a börtönöket csak apa nélkül felnőtt rabok töltik meg, és hogy minden gyerekre igaz lenne mindez.

Hiszen, az édesanya is tud jó példát adni, tiszteletre, becsületre nevelni gyermekét, de tény, hogy több felmérés is bizonyítja, hogy a bűnözők jelentős hányada nem ismerte az apját, vagy nem ápolt túl jó viszonyt vele.

Ezek a gyermekek könnyen öntörvényűvé válhatnak, hiszen nehezebben sajátítják el a szabályok követését, mások jogainak tiszteletét.

Oda az önbizalom Kép forrása: welke.nl

3/5 Oda az önbizalom

Az apával való játék, mint például a birkózás, kizökkenti a gyerekeket a nyugalmi állapotból, megnöveli belső izgalmi szintjüket. Bármennyire is érdekes, ezek a haszontalannak tűnő játékok öntudatlanul is segítenek a gyermeknek megtanulni a szokatlan helyzetek kezelését. Fejleszti az önbizalmát, stressztűrő képességét, ezzel is felkészítve arra, hogy elviselje az élet nehézségeit.

A lányos apukák gyakran igazi hercegnőként bánnak csemetéikkel. Ha ez egészséges határok között marad, később mindenképp segít majd a gyermeknek elfogadni magát olyannak, amilyen. Ennek hiányában társadalmunk tele lesz önmagát nem szerető, bizonytalan, kétségek közt vergődő emberekkel.

Az intelligencia fejlődése Kép forrása: vanessalachey.com

4/5 Az intelligencia fejlődése

A University of Newcastle kutatói szerint magasabb az IQ-juk azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek apjukkal.

Persze itt nem az együttélésen van hangsúly, hanem a minőségi időn.

Amikor együtt bicikliznek, játszanak, fociznak vagy épp babáznak.

A szakemberek szerint a korai években együtt töltött idő még a gyerek karrierjére is hatással lehet.

Magányosabbak Kép forrása: sarahcostaphotography.com

5/5 Magányosabbak

A brit Prince’s Trust intézet felmérése szerint az apa nélkül felnőtt gyerekek később szociális életükben is hátrányt szenvednek.

Sokkal nehezebben barátkoznak és alakítanak ki kapcsolatot a külvilággal.

Elkeserítő az is, hogy a kutatás szerint másfélszeresére nő az alkoholizmusra vagy a drogozásra való hajlam kialakulásának kockázata.

Sőt, az öngyilkosság gondolata is gyakrabban fordul meg a fejükben, mint a stabil családban felnőtt társaiknak.