5 gyakori alvási probléma gyerekeknél és a megoldásuk

Marcali Nóra
Írta: ,
5 gyakori alvási probléma gyerekeknél és a megoldásuk

Kép forrása: encrier/depositphotos.com

Úgy érzed, hogy gyermeked alvási – vagyis inkább nem-alvási – szokásai miatt már évek óta nem tudtad rendesen kipihenni magad? Elég sok családban ismert probléma, hogy a picik nem alszanak jól, vagy csak nagyon rövid időkre tudnak elszenderülni, akár a nappali, akár az éjszakai alvásról van szó. Ezek gyakori problémák, de van rájuk megoldás!

Először is, soha ne felejtsd el: nem vagy egyedül! Nem leszel rossz anya attól, mert a te kisbabád vagy egy-két éves csemetéd nem alszik jól, ez szinte mindenkivel előfordul és egészen biztosan nem azért, mert rosszul csinálnak valamit. Gyakori problémákról van szó, amelyeket idővel kinőnek a gyerekek, de addig is mutatunk néhány jó megoldást, amelyek beválhatnak, hogy újra nyugodtak legyenek az éjszakák és a nappalok az egész család számára. Egyik módszer sem szentírás, de jó kiindulási alap ahhoz, hogy rájöjj, nektek mire van szükségetek, hogy újra jól aludjon a kicsi.

1. Ha csak a kezedben alszik el

Egyszer-egyszer persze rendben van, de ha a gyermeked hónapok óta csak a kezedben tud jól aludni és amint letennéd, azonnal felébred, az hosszú távon egyikőtöknek sem jó. De hogyan szoktathatjuk rá a kicsit, hogy egyedül is jól aludjon, anélkül, hogy sírás lenne a vége?

Szakértők szerint a folyamatos ringatást megpróbálhatod szép fokozatosan lecserélni valamilyen fehér zajra, vagyis egy nyugalmat sugárzó állandó háttérzajra, amely kisbabádat emlékezteti majd arra a hangra, amit legutóbb az anyaméhben hallott.

A hangokat négy-öt egymást követő este játszd le ringatás közben, míg a kicsinek szép lassan összekapcsolódik a hang és az alvás, ezzel pedig kialakítható egy újfajta alvási kötődés számára.

2. Aki mindenhol alszik, csak otthon nem

Amint beültök az autóba és rohannátok valahova, azonnal mély álomba zuhan, otthon pedig egy percet sem alszik? Ha már egy rövid autóúton is elalszik a kisbabád, talán érdemes újragondolnod a kialakított napi rutinotokat, ugyanis lehet, hogy egyszerűen nem a számára megfelelő időpontban próbálod altatni. Ha ez nem jár sikerrel, akkor pedig adj neki egy kis időt és engedd, hogy alaposan kialudja magát – ha az autóban, hát az autóban. Mindig legyen nálad egy könyv és engedd, hogy aludjon egy-két órát egyhuzamban, néhány hónap alatt pedig változtatni tudtok majd a napi menetrenden.