Ahogyan segíthetsz a gyerekednek, ha mérgező barátságba keveredett

Nagy Niki
Írta: ,

A szülő egyik legnagyobb rémálma, amikor hőn szeretett gyerekének mentális egészségére egy másik gyerek olyan befolyást gyakorol, hogy akár komoly problémákat is okozhat számára a barátság. Az érzelmi hullámvasutat nagyon nehéz szülőként megtörni, de persze szerencsére lehet segíteni azon a gyereken is, aki mérgező barátságba keveredett, és magától nem tud onnan kitörni.

Képzeld el a szituációt: az egykor boldog, kiegyensúlyozott gyereked egyszer csak gyakran sír hisztérikusan a szobájában, eltávolodik a családjától, bezárkózik és nem kommunikál – aztán megint boldog, sőt, már-már eufórikus, mert a barátja, aki korábban bántotta, ismét jó kapcsolatot ápol vele. Az érzelmi hullámvasútból a gyerek nem tud magától kitörni, és az életében minden a mérgező barátság körül kezd el forogni.

Meglepő, de az olyan kóros személyiségvonások, mint a nárcizmus, már gyerekkorban is megjelenhetnek. Az egocentrikus és manipulatív gyerek maga köré gyűjti az arra fogékonyakat, és lelki terrorral, folyamatos feszültségben tartással, a büntetés és jutalmazás rendszeres váltogatásával odaláncolja magához. 

Hogy jelenhetnek meg ezek a viselkedések a mindennapokban? A mérgező barát például kihagyhatja a gyereket közös baráti összejövetelekből, amikről aztán meggyőződik, hogy a gyerek is tudomást szerez, vagy megvádolja valami teljesen alaptalannal, és ha a gyerek megvédi magát, akkor meggyanúsítja, hogy túldramatizálja a dolgot, vagy egyszerűen őrülten viselkedik. 

Ilyenkor a szülő feladata valamit tenni az ügy érdekében, de az, hogy eltiltja a toxikus baráttól, a legritkább esetekben működik csak – hiszen a gyerek maga sem tud kikerülni az ördögi körből.

Sőt, általában ilyenkor a gyerekek fel sem ismerik, hogy mérgező kapcsolatban ragadtak, hiszen belülről a szituáció teljesen máshogy néz ki. Az sem megoldás, ha a többi szülővel beszélünk, mivel ez visszafelé sülhet el, és még komolyabb nárcisztikus viselkedést válthat ki.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!