A játszótéren szocializálódnak az anyukák?

Jankovics Anna
Írta: ,
A játszótéren szocializálódnak az anyukák?
A játszótér az a hely, ahol minden korosztály, a társadalom minden rétege jelen van, hűen tükrözve a mai állapotokat, keresztmetszetet adva az országról. Rengeteg, semmit mondónak tűnő információ cserél gazdát egy ilyen helyen, melynek hatására akarva akaratlanul, módosul a szülők világlátása, ezáltal élete.
A játszótér a szülőnek, vagy a gyereknek van?

Sokan úgy élik meg a játszótéren való tartózkodást, mint egy traumát, egy időgyilkos dolgot, ami elveszi a hasznos házimunkától az időt - ezek a szülők azok, akik csak kiszellőztetik a gyereket, kollektívan, csapatba verődve, ,,fontos” dolgokat megbeszélve. Ilyenkor kerülnek porondra az agyrohasztó pletykák, a gyerekbetegségek kifogyhatatlan tárháza, és a gyorstalpaló főzőtanfolyam a padon.
Sok esetben a szülő egyáltalán nem figyel a gyerekre, a társasággal van elfoglalva, a népszerűségért küzd. Ám az a legrosszabb, ha a szülő folyamatosan telefonál. A gyerek az illem miatt nem fogja szülőjét félbeszakítani, vagy talán már csak unja kérni, hogy foglalkozzanak vele.

A játszótéri anyák ,,hordája”

Ezt a kifejezést egy férfitől hallottam. Először megbotránkoztam, kikértem magamnak nőtársaim nevében is ezt a minősítést.

Ám van benne valami igazság. A kismamáknak, kisgyerekes anyukáknak kevés hallgatósága van otthon, hiszen nincs a család többi tagjának arra ideje, hogy a napi részletes - hisz az ördög a részletekben rejtőzik - beszámolót türelemmel végig hallgassa.
Így a kémiában is ismert szabály szerint - hasonló a hasonlóban oldódik - az anyukák egymással beszélik meg a mindennapi történéseket, egymástól kérnek, vagy kéretlenül kapnak életjobbító tanácsokat. Közösség épül, mely mások számára nem érthető vonalak mentén mozog.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció