A gyerekkori elhízás veszélyei - Mit tehet a szülő?

Jankovics Anna
Írta: ,
A gyerekkori elhízás veszélyei - Mit tehet a szülő?
A gyerekkori elhízás komoly probléma lett mára, mivel már gyerekkorban megjelennek azok a betegségek, melyek eddig csak a felnőttek életminőségét rontották. Ilyen a 2-es típusú diabétesz, az ezzel összefüggő magasvérnyomás-betegség, az érrendszeri betegségek, a dyslipidaemia, és az epebetegségek.
Mi az elhízás

Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya 20 százalékkal meghaladja a normális testsúlyt. A túlsúly és az elhízás nem ugyanaz, ugyanis, a sportolók egy része, arányaiban nézve túlsúlyosnak számít, ám ez nem zsírt jelent.
Tehát, az elhízás más testzsír arányokat jelent, adott testsúly esetében. Ezt a BMI hivatott mérni. Az interneten számos olyan oldal létezik, ahol megtalálható ez a kalkulációs lehetőség.

Elképesztő adatok

Mára, Magyarországon, a negyven évvel ezelőtti adatok alapján, megháromszorozódott azoknak a gyerekeknek a száma, akik elhízottnak számítanak. A 6-11 éves korosztályban 6,5 százalékról 17 százalékra, a 12-19 éves korosztályban 5 százalékról 17,6 százalékra emelkedett a számuk.


Ezek a gyerekek – az orvosi becslések szerint - harminc éves korukra nagy valószínűséggel szívelégtelenségben fognak szenvedni, és nem sokan fogják megélni a 40. életévüket.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!