A fejlődés nem verseny! A gyermekorvos tanításai bölcs szülőknek

Sándor Alexandra
Írta: ,

„25 éve praktizálok gyermekorvosként. Miután több ezer csemete megfordult a kezem alatt, észrevettem néhány szülői mintát, ami elképesztő mértékben befolyásolja kicsik testi-lelki állapotát” – fejtegeti Dr. Stephen Cowan, a holisztikus szemléletű New York-i doktor. Az ő észrevételeit tolmácsoljuk most.

A fejlődés és a növekedés nem verseny

„Manapság szinte kötelező mielőbb felnőni. Gépies és iparosodott világunkban minden a sebességről és a hatékonyságról szól, így teljesen megfeledkeztünk róla: az élet maga egy érési folyamat.

A zamatos gyümölcs terméséhez erős gyökerekre van szükség. Figyelj tehát oda a talajra, mely gyermeked életének az alapja!

Menj vele sétálni, egyetek együtt, és mesélj neki történeteket a saját korai éveidből” – javasolja Dr. Cowan.


Alvás és gyerek: 5 dolog, ami ma már luxus


Ez a tipp tehát voltaképpen arra buzdít, hogy rendszeresen tölts a kicsivel minőségi időt, amelyben rengeteg itt és most élményre tehettek szert.

A bátorítás nem elkényeztetés

„Senkinek sem hasznos, ha kiskirályokat és -királynőket indítunk útnak. Az uralkodók nem teljesítenek jól a mindennapokban.

Kutatások bizonyítják, hogy az elkényeztetett csemeték túlélési esélyei rosszabbak, mivel csekélyebb a motivációjuk, illetve tompább sikerélményeket tapasztalnak.

A bátorítás célja ezzel szemben az, hogy a gyermek megbízzon saját magában. Nem pedig benned, hogy úgy is ott vagy, hogy mindent megtegyél helyette.

A feltétel nélküli szülői szeretet megengedi a kudarcok megélését, és mindeközben nem ítélkezik a poronty fölött” – magyarázza Dr. Cowan.