6 jele annak, hogy a gyerek tiltott szereket próbált ki

Írta: ,

A gyermekeink könnyen keveredhetnek rossz társaságba és az új „barátok” olyan dolgokra is rávehetik őket, amelyek addig meg sem fordultak a fejükben. Lehet, hogy csak be akarnak közéjük illeszkedni, úgy érzik, ettől menők lesznek vagy csak egyszerűen hajtja őket a kíváncsiság. Ha azonban kicsit jobban odafigyelsz rájuk, észreveheted, hogy tévútra tévedtek. Mik lehetnek a jelei annak, hogy a gyermeked tiltott szereket próbált ki? Eláruljuk!

Megváltozott viselkedés Kép forrása: beamazed.wordpress.com

1/6 Megváltozott viselkedés

Szakértők szerint a gyermek viselkedésének megváltozása a legelső jel lehet, ami arra utalhat, hogy tiltott szereket próbált ki.

Ezek közé tartozik, hogy az addigi barátait teljesen újakra cseréli, valamint egyre jobban elzárkózik a családtagjaitól.

Már nem élvezi azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban szeretett és szinte teljesen megszűnik a szüleivel való kommunikáció, elszigeteli magát és nem oszt meg semmit a szeretteivel.

Eltűnt tárgyak Kép forrása: flickr.com

2/6 Eltűnt tárgyak

A megváltozott viselkedéshez olykor az is hozzátartozik, hogy a gyermek, aki tiltott szerekhez nyúlt, esetleg ellop a családtól egy nagyobb összeget vagy értékesebb tárgyat.

Ha ezeket a jeleket tapasztalod, akkor azt jelenti, a gyermekednek hirtelen pénzre volt szüksége, amiből valószínűleg olyan dolgokat vásárolt, amiről jól tudja, hogy nem mesélhet neked.

Ilyenkor minél hamarabb vond kérdőre, még ha nem is drogokról van szó, ez a fajta viselkedés soha nem sejtet jót.

Megváltozott hangulat Kép forrása: eastlynbright.blogspot.hu

3/6 Megváltozott hangulat

A viselkedés mellett a hangulat megváltozása lehet egy intő jel a szülők számára. A legtöbb fiatalnak, akik elkezdenek kábítószerezni, irracionálissá, kiszámíthatatlanná és drámaiabbá válik a viselkedése.

Észreveheted rajta, hogy ingerlékenyebb, fenyegetőbb és erőszakosabb lesz a kábítószer hatására - nem csak veled, de a többi családtagjával és iskolatársával, tanáraival is. Kijelentheti, hogy otthagyja az iskoláját, elköltözik otthonról vagy akár azt is, hogy felgyújtja a házat.

Emellett depresszióba eshet és kedvetlenné válhat. Nagyon fontos, hogy vedd észre időben a jeleket és cselekedj!

Személyiségváltozás Kép forrása: alk3r.wordpress.com

4/6 Személyiségváltozás

A kábítószerek drasztikus személyiségváltozást is előidézhetnek gyermekednél.

Intő jel lehet, ha magába fordul, erkölcstelenségeket kezd elkövetni, iskolában jelentősen csökken a produktivitása, képtelen magát kontrollálni, agresszív lesz, megromlik a kapcsolata a családtagjaival, osztálytársaival.

Rendszeresen megbukik a vizsgákon, rossz jegyeket szerez, nem tud teljesíteni és viselkedni.

Bár elsőre talán ráfoghatod, hogy azért ilyen, mert kamaszodik, légy résen és még az elején derítsd ki, mi a pontos oka ezeknek a változásoknak.

5/6 Fizikai változások

Sajnos a kábítószer-használat igen hamar testi tüneteket produkál.

Ez megnyilvánulhat tág pupillákban, hirtelen súlycsökkenésben vagy gyarapodásban, gyakori orrvérzésben, remegésben, piros, kipirult arcban, megmagyarázhatatlan sérülésekben, horzsolásokban és álmosságban, fáradtságban is.

Ezek viszonylag könnyen felfedezhető jelek, figyelj ezekre!

Gyanús tárgyak Kép forrása: thepoplar.tumblr.com

6/6 Gyanús tárgyak

Ezeken a látványos változásokon kívül tárgyi bizonyítékok is jelezhetik, hogy gyermeked tiltott szerekhez nyúlt.

Ha üvegcsöveket, kisebb zacskókat, tasakokat, gyanús tablettákat, injekciós tűket találsz a szobájában, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy rossz útra tévedt.

Észlelheted például azt, hogy eltűntek a szekrényben tárolt gyógyszerek, ekkor joggal vonhatod őt kérdőre.

Lehet, hogy nincs pénze kábítószerre és azzal a módszerrel kísérletezik, hogy kiüríti az otthoni gyógyszeres dobozokat.